Cytat:A jak odróżniasz osobę, którą zabił Bóg o takiej, która nie żyje, a Bóg jej nie zabił.Jeśli w Biblii napisane jest, że Bóg kogoś zabił, to zakładam, że według Biblii należy do typu pierwszego.
Cytat:Proszę zatem wyjaśnić przenośne znaczeni tych słów.
"Ten chleb i wino są symbolem mnie samego, poprzez ich spożywanie symboliczne włączacie się w jedność ze mną". Dlaczego krew musi oznaczać rzeczywistą krew, a spożycie rzeczywiste spożycie, skoro wyłupienie oka nie ma nic wspólnego ani z okiem, ani wyłupywaniem?
Cytat:Ale przecież Bóg nie tylko spędził noc pod mostem, ale nas spod tego mostu wyciągnął w drodze powrotnej.Co najwyżej obiecał, że jak już umrzemy, to jeśli za życia wykonywaliśmy, co przykazał, wyciągnię nas. A jeśli nie... marny nasz los.
Poza tym - gdybym był żebrakiem i miliarder wyciągnął by mnie spod mostu, to bym mu podziękował, ale nie uważałbym go za najwspanialszego człowieka na świecie, bo bym wiedział, że praktycznie nic go to nie kosztowało. A gdyby dodatkowo ten miliarder wcześniej przespał noc pod moim mostem, to nie uznałbym, że to cokolwiek dodało do jego zasług, bo ten teatralny gest nie był kompletnie do niczego niepotrzebny. Raczej by mój szacunek do niego zmalał, bo uznałbym go za taniego efekciarza, któremu zależy na poklasku.
Cytat:Gdyby Ci zależało na odpowiedzi na wszystko, to byś nie powtarzał do znudzenia tego samego zdania w różnych parafrazach.No widzisz, rozwiązałeś problem, jak ładnie. Zdawało mi się, że zależy, a wcale nie zależy. He.