DziadBorowy napisał(a): Dlatego też wszystkie statystyki w stylu porównujemy ile ogółem zgonów jest w tym roku z latami poprzednimi, nie są najlepsze. Bo odnoszę wrażenie, że spora część tych nadmiarowych zgonów to właśnie te spowodowane innymi przyczynami gdzie chorzy bali się iść do lekarza lub nie otrzymali pomocy.
Ja tam wiem, że jest taka narracja "Przez tego psaudo-wirusa ludzie umierają w kolejkach do szpitala, bo nie ma dla nich miejsc a łóżka są zarezerwowane dla tej 'chińskiej grypy'". Mam mały problemz taką narracją, a mianowicie założenie, że w poprzednich latach ludzie nigdy nie umierali w kolejkach do szpitala czy na OIOM-ach. Jeżeli przypomnę sobie nieco biadolenie na polską służbę zdrowia z ostatnich lat, to nie sądzę. Mówiąc prościej: polska służba zdrowia była niewydolna już przed korona-wirusem. Teraz z różnych powodów (politycznych? merytorycznych? epidemiologicznych? nie wiem) pewną część zasobów przeznaczono na walkę z covidem-19, przez co w statystykach może być mniej zmarłych koroniarzy, a więcej zmarłych "innych". Tyle że ci "inni" nigdy nie byli zerowi.
Hans Żydenstein napisał(a):DziadBorowy napisał(a): Dlatego też wszystkie statystyki w stylu porównujemy ile ogółem zgonów jest w tym roku z latami poprzednimi, nie są najlepsze.
Ale to w Polsce ? Za kwiecień nie ma jeszcze statystyk, ale w marcu 2020 zmarło 36 557 osób, a w marcu 2018 zmarło 40 700 osób. Natomiast w marcu 2019 zmarło 36 344 osób.
W sezonie 2017/2018 w Europie szalała wredna odmiana grypy. Wprawdzie polskie statystyki nie uwzględniają je specjalnie w statystyce zgonów. Ale stawiam tezę, że polskie statystyki są tu mocno zaniżone. W Niemczech w tym okresie było 1.764 potwierdzonych zgonów na grypę. <1> A szacunki na podstawie porównań statystycznych śmiertelności zezonowej opiewały nawet na 25.000.
<1> https://correctiv.org/faktencheck/2020/0...ichen-kann
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!