Adam M. napisał(a):Niestety Lumber tak jak Poligon widze polskie spoleczenstwo - buraczana biomasa, bym nawet powiedzial, z niewielka warstwa "wyksztalciuchow", jeszcze mniejsza ludzi naprawde madrych i inteligentnych ( czesc z nich jest czescia biomasy ) a reszta to typowy "suweren" dla ktorego najwazniejsze sa sobotni grill z piwem i kielbasa.Czyli że chłopi, gmin po prostu, co się do miast poprzeszczepiał. Czy Ty kiedyś nie pisałeś, że wiedziesz ród od kogoś herbownego? Jeżeli tak, to ciąży na Tobie cząstkowa odpowiedzialność za to, co nam tak kolorowo opisujesz. A Ty mało, żeś zrejterował za granicę, to jeszcze nie chcesz wracać, żeby w ramach tej odpowiedzialności pracować nad Suwerenem u podstaw.
A przecież wiesz to dobrze, że emancypacja stanu trzeciego zaczęła się pod gilotyną - ale nie w Polsce. W Polsce ziemiaństwo zaorała dopiero komuna. I naprawdę nie wiem, jak można się domagać, żeby proces rozciągnięty na dwa i ćwierć stulecia nagle się udało skompresować do jednego pokolenia. Przecież to jest dokładnie myślenie kaczystowskie, że skoro jest potrzeba zrobienia wyborów szybko, to gówno nas obchodzą jakieś tam rachunki drukarzy i listonoszy, że się nie wyrobią na czas. Mają się kurwa wyrobić, bo Jaśnie Oświecony Zbawca Ojczyzny każe.
Poligon napisał(a):Oto tym różni się nawet amerykański, buraczany gmin...Tym się różni, że jak w Biblii się doczyta, że węże będziecie brać do rąk, to faktycznie - idzie w prerię i potem na nabożeństwie bierze te żywe grzechotniki do rąk. A potem wraca do swoich drewniaków piwo chlać i żony lać.
Z jakiej wsi się wywodzisz, że tak jej nienawidzisz?
Gawain napisał(a):To dla mnie nowość. Bo sami Ojcowie mówili coś o Francuzach i polskiej wolności od tyranii.Kołacze mi się, że argumentowali też, że się będą z nich Irokezi wyśmiewali, wstyd będzie przed dzikimi po prostu, że oni się rządzą po ludzku, a my jesteśmy przez monarchę poganiani.
Gawain napisał(a):Każdy wróg śmierdzi. Pierwsza zasada nienawiści plemiennej.Czyli przyznajesz się?