Haha, byłem ciekaw, czy ktoś zwróci na to uwagę
Tutaj faktycznie okazuje się, że linie wzroku zbiegają się bardziej przy modelu płaskiej Ziemi, ale niestety - nie jest to w ogóle miarodajne
Sporo większe są same niepewności wyznaczonych kierunków (a przynajmniej tak myślę... ścisłej analizy póki co nie zrobiłem).
Mogłoby być coś ciekawego widać, gdybyśmy uwzględnili obserwacje z miejsc gdzie ISS widać blisko horyzontu - tylko wtedy prawdopodobnie trzeba by było zacząć uwzględniać refrakcję... Póki co te trzy obserwacje są z względnie małego obszaru, gdzie krzywizna jest jeszcze nieznaczna, a ISS wszędzie jest blisko zenitu (wysokość nad horyzontem 70 stopni i więcej). W takich warunkach ciężko zabrać się za rozróżnianie który kształt powierzchni jest bardziej odpowiedni, do tego trzeba by było sporo więcej danych.
Tutaj faktycznie okazuje się, że linie wzroku zbiegają się bardziej przy modelu płaskiej Ziemi, ale niestety - nie jest to w ogóle miarodajne
Sporo większe są same niepewności wyznaczonych kierunków (a przynajmniej tak myślę... ścisłej analizy póki co nie zrobiłem).Mogłoby być coś ciekawego widać, gdybyśmy uwzględnili obserwacje z miejsc gdzie ISS widać blisko horyzontu - tylko wtedy prawdopodobnie trzeba by było zacząć uwzględniać refrakcję... Póki co te trzy obserwacje są z względnie małego obszaru, gdzie krzywizna jest jeszcze nieznaczna, a ISS wszędzie jest blisko zenitu (wysokość nad horyzontem 70 stopni i więcej). W takich warunkach ciężko zabrać się za rozróżnianie który kształt powierzchni jest bardziej odpowiedni, do tego trzeba by było sporo więcej danych.
![[Obrazek: style3,Fizyk.png]](http://www.sloganizer.net/en/style3,Fizyk.png)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein