Dwa Litry Wody napisał(a):Cytat:Kanał ma mieć 1,3 km długości i 5 metrów głębokości. Umożliwi on dostęp do Elblągu statkom morskim o długości 100 metrów, szerokości 20 metrów i zanurzeniu 4 metrówI te wszystkie stumetrowe statki o czterometrowym zanurzeniu będą sobie pływać do portu morskiego Elbląg gdzie głębokość maksymalna basenów portowych wynosi 2,5 metra (słownie: dwa i pół metra) a dopuszczalne zanurzenie statków całe dwa metry…
No a jak. Prywatna flota jachtów w razie wojny miałaby jak spieprzyć do Szwecji. A poważnie to byłby może i nie taki zły pomysł z tym przekopem, tylko parametry są tak śmieszne, że ja pierniczę. Nikt zdrowy umysłowo nie powie, że to ma sens ekonomiczny i strategiczny. Ja na serio lubię projekty infrastrukturalne i mógłby dla mnie PiS budować nawet przekopy i CPKi różne, nawet drogo. Tylko dlaczego specyfikacje brane są zawsze z takich z dupy wyciągniętych danych? To tak jakby dowiedzieli się, że przekopu chciał dokonać Batory, znaleźli plany z tamtego okresu i bezwiednie chcieli je powtórzyć. Tylko po to, żeby w ich głowach urosła myśl, że oni wszyscy jak owy Batory są... Megalomania za publiczne pieniądze.
W sumie to przy takich głębokościach, to bardziej by się chyba opłacało zasypać połowę zalewu, albo wysypać chociaż dukt, do portu Morskiego Krynica Morska
Sebastian Flak