Poligon. napisał(a): Za wszelką cenę?
Z obrożą niewolnika na szyi i chipem w głowie, kontrolującym Twoje życie też?
Teksty o czipach słyszę normalnie od chrześcijańskich foliarzy, którzy wyczytali w apokalipsie o liczeniu ludzi i tego typu. Ale jak widać mem wyszedł z niszy.
Cytat:Wirus i tak się rozprzestrzeni, a zamykanie gospodarki spowoduje jeszcze większe straty - tak w ludziach jak i w zasobach trwałych.
Ten wątek jest dosyć długi, więc tylko wspomnę, że były tu omawiane rodzaje i skutki strategii Lock Down i strategii Do Nothing. Powoli publikuje się też statystyki porównawcze państw, w których system zdrowotny na parę miesięcy się załamał. Były też, wspomnę dodatkowo, porównania między miastami, które w różnych momentach pandemii wprowadziły obowiązek maskowania, można na tej podstawie wyciągnąć wnioski. Wrzucanie tego typu tekstu w tym momencie dyskusji nie najlepiej świadczy o wrzucającym.
Cytat:Bo to nie ja każe wam nosić na twarzy bawełniane szmaty, które nie ochronią nawet przed zwykłym katarem, a co dopiero przed nanometrycznym wirusem - za to już po chwili używania tworzą one doskonałe środowisko (ciepło i wilgoć) dla rozwoju całej flory i fauny rożnego rodzaju drobnoustrojów, które wdychamy bez żadnej bariery.
To zdanie jest tak samo prawdziwe jak zdanie "Noszenie brudnych majtek jest mniej higieniczne, niż latanie bez gaci". Oczywiście że jest, ale o higienę (majtek czy maseczek) można dbać. Tym łatwiej, jeżeli nakaz noszenia dotyczy tylko pomieszczeń typu sklep, gdzie zakłada się toto na ograniczony czas. O takich bzdetach jak noszenie podręcznej dezynfekcji, wspominałem także.
Cytat:O takim drobiazgu jak wolność osobista, nawet nie wspominam.
Chyba już było podawane na forum, ale tu też pasuje:
![[Obrazek: 1588946942_xvcea4_600.jpg]](https://img1.dmty.pl//uploads/202005/1588946942_xvcea4_600.jpg)
Już taki drobiazg jak noszenie majtek (z zasłonięciem genitaliów) ogranicza wolność o godność osobistom.
Cytat:Jeżeli, rzeczywiście zależy Ci na zdrowiu tych osób, to zafunduj im naprawdę skuteczne środki ochrony osobistej przed covidem.
Od bliskich innych ludzi się łaskawie odstosunkuj
O, Poligon użalający się nad biednym rencistą, którego nie stać było na wydatek w okolicach od 5 złotych każe "zefciom tego świata" zapewnić dla samych siebie maski FFP3 tak od 25 PLN wzwyż. I kupić je własnym bliskim. Ja tam wiem, że "dowalanie bogatym" ma pewne tradycje na lewicy. Najlepiej niech zefciowie nie wychodzą z domów i kupują na allegro, bo rencistom chce się w biedronce zakupy robić.
Jednak tutaj to raczej brzmi dywersją alt-rajtowych memów. Niech się bogaci zabezpieczają, a biedni niech wdychają te zarazy, jak ich się nawdychają to mniej tego będzie. A średniacy niech się decydują, do której grupy chcą dołączyć.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!