Żeniec
Bert04
Zefciu
Cytat:Bardzo dobrze - bo tertium comparationis było robienie czegoś głupiego, byle na odwrótNieprawda. W omawianym przez nas przypadku nienoszenie maseczki nie jest tylko i wyłącznie „robieniem czegoś głupiego byle na odwrót” ale przede wszystkim uchylaniem się od uciążliwego (powiedzmy nawet, że i niegłupiego) obowiązku nałożonego przez władzę, do której Poligon, eufemistycznie rzecz ujmując, nie ma zaufania. By mogła zajść analogia z przywołanym przez ciebie przykładem latanie z niewytartą dupą musiałoby być równie komfortowe co przemieszczanie się z niezasłoniętą twarzą. A chyba jednak nie jest.
Cytat:I przez to nie mają racji nawet, jeśli akurat mają?Nawet jeżeli niechcący mają rację to i tak nie przesądza to sprawy. Tak jak wyjaśniam Bertowi, nie dziwię się, że ktoś nie chce robić za ostatniego frajera.
Cytat:A skąd wiem, że jestem? Co, jeśli przechodzę bezobjawowo, a zarażam?Znaczy się, jak nie wynajdą testów na Covida równie tanich i powszechnych co pasta do zębów, to w zatłoczonych, publicznych miejscach będziesz do końca życia nosił maseczkę obawiając się, że możesz kogoś pozarażać, bo przecież istnieje pewne niezerowe prawdopodobieństwo, że właśnie przechodzisz bezobjawowo infekcję?
Cytat:Naiwnie zakładam, że ludzie z grup ryzyka mogą być racjonalni.Obserwacja otoczenia już dawno wyleczyła mnie z takich naiwnych założeń.
Bert04
Cytat:Hipokrytyzm władzy wkurza i wkurzać powinien. Ale to, że Macierewicze lub Szydły rozbijają samochody nie oznacza, że należy odpuścić sobie przepisy drogowe. Analogia powinna być jaszna.Nie jest to takie proste. Przestrzeganie przepisów ruchu drogowego zawsze wiąże się z określonymi kosztami (np. nie możesz jeździć wedle własnego uznania, a według znaków drogowych). Zapewnia jednak korzyści, które nad taką uciążliwością przeważają (wyższe bezpieczeństwo na drodze) – ale tylko wtedy, gdy większość uczestników ruchu drogowego do tych przepisów się stosuje. Gdy jest to mniejszość, to choć wciąż ponosi koszty, to jednak nie otrzymuje z tego tytułu spodziewanych korzyści. I ja w takim przypadku się nie dziwię, gdy ktoś nie ma ochoty robić za frajera – zwłaszcza, jak na pierwszych cwaniaków lansują się ludzie, których osoba taka nie lubi.
Zefciu
Cytat:Po pierwsze – nie wiem, czy jestem czy nie jestem. Nie robię sobie testu na SARS-CoV2 codziennie. Po drugie – jeśli nie jestem chory, to noszę maseczkę, żeby inni nosili.A nosiłbyś dalej maseczkę, gdyby tak Partia ogłosiła, że „dzięki wysiłkom rządu i całego społeczeństwa pozbyliśmy się covidowego bezeceństwa” i zniosła wszystkie obowiązujące obecnie ograniczenia?
Cytat:Założenie, że w zatłoczonym markecie jest przynajmniej jedna osoba, która sobie życzy wydaje mi się dosyć bezpiecznym.I między innymi dlatego w takich miejscach maseczkę jednak noszę.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.