Vanat napisał(a): Na mocy czego uznałeś, że "wolność od" jest cenniejsza niż "wolność do"?Na mocy powszechnego konsensusu. A jego uzasadnienie jest takie, że "wolność do" jest możliwa do zrealizowania tylko wtedy, kiedy ktoś Cię np. nie zabije. Dlatego wolność od bycia zabitym przez innego człowieka jest powszechnie uznawana za cenniejszą od "wolności do" dla przeciętnego obywatela ludzkiej rasy.
Vanat napisał(a): Podaj jakiś sposób bym mógł to samodzielnie (choćby czysto teoretycznie) policzyć i by wyszło mi to samo co Tobie.
Przecież wniosek bezpośrednio wypływa z podanych przeze mnie argumentów, a dokładnie z różnicy wartości niektórych "wolności do" zabranych do uzyskanych "wartości od". Jakkolwiek byś chciał to policzyć i jakiekolwiek stałe i zmienne przyjąć (o ile spełniają warunki zawarte w mojej argumentacji) to wynik zawsze będzie zgodny z moim wnioskiem. Na tym polega prawidłowość rozumowania. Jeżeli chcesz podważyć rozumowanie to je podważ, a nie prosisz o model matematyczny obliczania np. surowości kary w prawie karnym, co jest oczywiście absurdem.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)