bert04 napisał(a): Proszę Ciebie, Gawainie. Za bardzo Ciebie szanuję, więc uznam to za wypadek przy pracy i zagalopowanie się w polemice, ale teksty w stylu "Dowodem na moje racje jest to, jak na tym forum prześladuje się mnie za podawanie moich racji"...
To raczej miało być: "Podaję weryfikowalne przykłady spod ręki, bo siedzę już dość długo i piszę i już mi się nie chce googlować ani powtarzać wcześniej przywołane przykłady przez innych użyszkodników."
Cytat:I przypominam, jak w roku 1984 (?!) niejaki Jan Rem* opisywał nagonkę pewnego para-satanistycznego księdza z Zoliborza** na biedniutkiego Prezesa Rady Ministrów jako "spektakle nienawiści" wyjęte właśnie z roku 1984 (tym razem - powieści) <1>. Nie idź tą drogą.
Faktycznie, nie pomyślałem. Mam trochę z autysty i traktuję przykłady "formalnie" i "zagadnieniowo". Tak trochę czasem umyka mi to, że nie każdy myśli jak ja.
Cytat:[quote]
Rytualność
Język nowomowy był językiem rytualnym, jasno narzucał co, kiedy i w jaki sposób można powiedzieć (najsilniej zrytualizowany był język przemówień okolicznościowych). Występowały w nim po wielokroć powtarzane klisze językowe[2]. Dlatego wyróżnikiem nowomowy jest stabilizowanie języka i zachodzących w nim procesów, które prowadzi do ograniczenia możliwości wyborów językowych. Odbywa się to poprzez dążenie do ograniczenia zasobu słownictwa (eliminację z dyskursu zwrotów niewygodnych zbędnych synonimów), ograniczanie znaczenia wykorzystywanych wyrażeń, petryfikowanie wybranych formuł językowych (np.: przejściowe trudności)[3].
Cytat:No jednak określanie stałego kryzysu mianem przejściowych trudności jest próbą zmieniania rzeczywistości. W jaki sposób to się porównuje określaniem osoby płci żeńskiej pracującej w warsztacie samochodowym jako "mechaniczka"?
To szerzej o trendzie w podmienianiu znaczeń, wycofywaniu słów nieneutralnych dżenderowo i tym podobnych wymysłach, które mają tworzyć społeczne stany świadomości.
Cytat: Co w tym słowie można podciągnąć pod manipulowanie rzeczywistością?
W samym słowie nic. Jednak dążenie do bezwzględnej symetryczności "lingwistycznej" nie ma sensu informacyjnego a raczej sens rytualny. Ma za zadanie ograniczyć formę wypowiedzi do dwóch wariantów i eliminowanie zwrotów grzecznościowych typu Pan/Pani itd, bo nie są "równościowe".
Cytat:W jaki sposób wzbogacanie języka o nowe formy (w tym przypadku, nowe żeńskie formy słów już znanych) ma się do procesów opisywanych wyżej?
Przecież to wzbogacanie połączone jest ze zubożaniem i nacechowywaniem określonych form.
Cytat:Najpierw Orwell, teraz Machiavelli i ostrzeżenia przed totalitaryzmem... zaczynam się o Ciebie martwić. Już owijasz folią aluminiową głowę?
A co ja poradzę, że inżynieria społeczna to inżynieria społeczna. Ludzi albo zostawia się z ich wolnym wyborem, albo zaczyna nimi sterować jak krowami w hodowli.
Sebastian Flak