lumberjack napisał(a): Ale kurna jego mania - warto się zastanowić nad tym, że może ktoś nie chce być częścią danej społeczności. Cyganie nie pragną rozmymłania się i zatracenia w polskim społeczeństwie. Chcą zachować swoją kulturę, swój etos, swoje zasady, język etd. i to od nich samych idzie presja na to, żeby się z polskiego oraz każdego innego społeczeństwa wyodrębniać.A skąd wiesz, co chce każdy, pojedynczy Cygan? Problem w tym, że nawet jeśli chce się integrować, ale społeczeństwo polskie go odrzuca, to nici będą z tej integracji. Ideałem byłoby, oczywiście, nie „zatracanie się”, ale integracja gospodarcza z zachowaniem odrębności kultury. Ale to już w ogóle jest abstrakcja w tej sytuacji, którą mamy.
Cytat:Dlaczego lewactwo posądza większość o dyskryminację mniejszości i nie potrafi dostrzec, że to w samej mniejszości, tak jak u żydów ortodoksów jest silna tendencja do izolacji od reszty.Dlatego że owo „lewactwo” pojmuje ludzi jako jednostki, a nie grupy. Przez to owo „lewactwo” jest mniej lewackie niż samozwańcza „prawica”.
Cytat:Czymś na wskroś ludzkim jest też np. pazerność, zdrada, kłamstwo, ale chyba zgodzisz się, że nie powinnśsmy tych cech pielęgnować?Potrzebę więzi społecznych porównujesz z pazernością, zdradą i kłamstwem?
Cytat:I tą nadwrażliwość też powinno się jakoś zwalczać, a nie trzymać w złotej klatce.Ale na jakiej podstawie oceniasz innych, że są nadwrażliwi? Umiesz postawić się w sytuacji osoby wykluczonej?
Cytat:Nie mam konkretów.No to jak nie masz konkretów, to czemu piszesz?
Cytat:Oczywiście, że tak może być lub że tak było, ale kurde z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nie kupuję narzędzi ze względu na ich ekologiczność.Aha. I z tego się chlubisz, że może zachowujesz się nieracjonalnie, ale przynajmniej ta nieracjonalność Cię nie prowadzi do wrażliwości na problemy środowiskowe.
Cytat:Tam wszyscy ludzie muszą mu się podlizywać i sprzedawać swoją wolność za miskę ryżu.No właśnie. A w Niemczech to wielki Knorr musi się podlizywać wszystkim, żeby oni raczyli od niego kupić miskę sosu. I to jest właśnie ta różnica. Sam wybierz, co Ci się podoba bardziej.
Cytat:Trza kurna mierzyć siły na zamiary, a nie rzucać się z motyką na słońce.Ale wiesz, że „mierzyć siły na zamiary” to znaczy właśnie „uznawać, że ma się wystarczająco dużo sił, żeby spełnić wszystkie swoje zamiary”?
Cytat:UE nie bierze pod uwagę możliwości finansowych przeciętnego człowieka.A jakieś konkretne przykłady decyzji UE, które doprowadziły „przeciętnego człowieka” do ruiny będą?
Cytat:Ja np. staram się, żeby nic się nie marnowało z jedzenia czy z materiałów budowlanych czy też z pieniędzy. Nie marnuję np. niepotrzebnie wody nie dlatego, że jestem ekopierdolnięty ale dlatego, że jestem żydowsko skapo-oszczędny. Nie używam wody bez potrzeby, nie biore długich pryszniców etc., bo mi po prostu szkoda kasy.No i super. A dlaczego to co robisz wyżej to nie jest „ekojebniętoza”?
Cytat:Tylko dla rasisty. Jeśli widzę zapierdalającego w robocie Cygana, to nie jest on dla mnie leniem.No dobrze. Dla Ciebie nie jest. A dla wielu ludzi w Polsce – nadal jest.
Cytat:Szkoda, że takiego nie widziałem, ale to pewnie dlatego, że biali rasistowcy Polacy przykuli Cyganów łańcuchami i kajdanami do ich domów i nie dają im możliwości pracy, a sami Cyganie nie mają możliwości założenia firmy remontowej w Polsce i ne mogą konkurować z Polakami remonciarzami. To wszystko wina systemowego rasizmu Polaków.Oczywiście, że jest tutaj rasizm systemowy. Polacy mniej zaufają ekipie Romów, a szef mniej zaufa pracownikowi – Romowi.
Cytat:No to chyba nie jestem rasistąNo może i nie jesteś. Ale usprawiedliwiasz tych co są i dajesz się złapać na ich gadki.
Cytat:Może gdyby Cyganie pokazali chęć normalnego zachowania, pracowania etc.Tak nagle z dnia na dzień całe społeczeństwo, hop, zmieni etos zachowania.
Cytat:to też by przekonali do siebie ludzi tak jak to potrafili zrobić żółci Azjaci lub Hindusi?Tylko że Azjaci mają to do siebie, że oni dobrowolnie i za swoje migrowali do krajów Zachodu za robotą. Dlatego przeciętny Azjata na Zachodzie jest pracowitszy, inteligentniejszy i bogatszy niż reszta społeczeństwa. Natomiast Romowie zostali siłą, całymi społeczeństwami przymuszeni do porzucenia tradycyjnego sposobu życia, do którego nie byli przygotowani.