Jak już przy masakrze jesteśmy:
https://tustolica.pl/chca-grupowo-wejsc-...odzi_83203
https://mamadu.pl/148271,dzieci-musza-no...w-dyrekcji
Dalej jest jakiś foliarski bełkot jak "negatywne skutki patrzenia przez plastik".
Ogólnie po przemyśleniu sprawy jestem za tym aby "nie wierzący w koronawirusa" (jakaś nowa religia czy co??) mogli nie ubierać maseczek w miejscach publicznych pod warunkiem podpisania oświadczenia, iż zgadzają się, że w razie przeciążenia służby zdrowia i konieczności selekcji pacjentów będą na samym końcu w kolejce do tlenoterapii i respiratorów. Ciekawe ile kozaków by się ostało.
https://tustolica.pl/chca-grupowo-wejsc-...odzi_83203
Cytat:Klienci ignorujący zalecenia problemem dla handlu
Organizator wydarzenia, w ramach którego klienci w piątek wieczorem chcą pojechać do Ikei i robić zakupy bez masek, w jego opisie nawołuje: "udowodnijmy tej firmie, że wypraszanie ze sklepu i odmowa sprzedaży zakupów ludziom bez masek jest otwartym łamaniem naszych konstytucyjnych praw". Instruuje zainteresowanych, że jeśli Ikea grupy nie wpuści, to "możemy złożyć pozew zbiorowy".
Klienci ignorujący zalecenia zakrywania ust i nosa w czasie trwającej – i wciąż groźnej – epidemii są sporym problemem dla handlu. Branża apeluje do rządu, by możliwość odmówienia obsługi klienta bez maski i niewpuszczania takich osób do sklepu zostały jasno zapisane w prawie. Na problem tego, że obowiązek zakrywania ust i nosa w sklepie zapisany jest w rozporządzeniu, a nie w ustawie zwracał też uwagę m.in. Rzecznik Praw Obywatelskich.
https://mamadu.pl/148271,dzieci-musza-no...w-dyrekcji
Cytat:Bunt rodziców
W czasie gdy wielu rodziców zastanawia się, czy ich dzieci będą bezpieczne w zapełnionych szkołach a dyrekcja i samorządy są zmuszone brać odpowiedzialność za zdrowie i życie najmłodszych, część rodziców postanawia protestować przeciwko obowiązkowi noszenia maseczek.
Na jednej z antyszczepionkowych grup "Nie szczepimy — aspekty prawne" pojawił się wzór pisma, które rodzice będący przeciwnikami szczepień i zwolennikami poglądu, że pandemia nie istnieje, przesyłają sobie nawzajem.
(...)
Antyszczepionkowi rodzice stworzyli więc wzór pisma, które ma, ich zdaniem, sprawić, że dyrekcja zwolni ich dzieci z obowiązku noszenia maseczek. Czym motywują swoje żądanie?
(...)
Publikujemy pełną treść oświadczenia, które krąży wśród rodziców.
SZANOWNA DYREKCJO!
W odpowiedzi na pismo, informujące mnie o obowiązku noszenia na terenie szkoły maski/przyłbicy zasłaniającej usta i nos, przez moje dziecko Imię i Nazwisko, odpowiadam:
Nie wyrażam zgodyna narażanie mojego dziecka na utratę zdrowia wynikającego z utrudniania swobodnego oddychania oraz patrzenia przez zakrzywioną wokół głowy pleksę.
Uzasadnienie
Na podstawie art. 48 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Ograniczenie lub pozbawienie praw rodzicielskich może nastąpić tylko w przypadkach określonych w ustawie i tylko na podstawie prawomocnego orzeczenia sądu. Oświadczam, że nie zostałam pozbawiona władzy rodzicielskiej i sprawuję ją wprost z przepisów Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.
Władza rodzicielska obejmuje w szczególności obowiązek i prawo rodziców do wykonywania pieczy nad osobą i majątkiem dziecka oraz do wychowania dziecka, z poszanowaniem jego godności i praw. Art. 95 § 3 k.r.o. nakazuje władzę rodzicielską wykonywać tak, jak tego wymaga dobro dziecka. Dobrem szczególnym, o które rodzic jest zobowiązany się troszczyć jest zdrowie dziecka- art. 96 § 1.
Dalej jest jakiś foliarski bełkot jak "negatywne skutki patrzenia przez plastik".
Ogólnie po przemyśleniu sprawy jestem za tym aby "nie wierzący w koronawirusa" (jakaś nowa religia czy co??) mogli nie ubierać maseczek w miejscach publicznych pod warunkiem podpisania oświadczenia, iż zgadzają się, że w razie przeciążenia służby zdrowia i konieczności selekcji pacjentów będą na samym końcu w kolejce do tlenoterapii i respiratorów. Ciekawe ile kozaków by się ostało.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"