ZaKotem napisał(a):Przecież środowisko takiego TP ma o aborcji również bardzo krytyczne zdanie. Pokaż mi kogoś ze środowiska takiego TP, co by twierdził, że aborcja to fajna rzecz i nie różni się od wyrwania zęba.Musiałbym jeszcze raz przeczytać bełkot choćby Zuzanny Radzik. A jakoś mi się teraz nie chce tego robić. Ale sama mówiła że brała udział w Czarnym Protescie
Ponadto, redaktorzy TP mówią mniej więcej tak "właściwie to jestem przeciw aborcji ale dajmy wybór". Czyli właściwie z ich "sprzeciwu" nic nie wynika
ZaKotem napisał(a):Toż Luter też opierał się na wielowiekowym nauczaniu kościołaTa? Kiedy? Jak usuwal księgi ST albo list św. Jakuba?
ZaKotem napisał(a):że jako mnich i doktor teologii znał się na tym nauczaniu nawet lepiej od ciebieByć może. Ale na Johana Ecka już nie starczyło tej wiedzy
ZaKotem napisał(a):Heretycy twierdzili, że neguje je wierchuszka Kościoła, który tym samym nie jest już prawdziwym Kościołem,Owszem. Tylko że nie potrafili wykazać ciągłości w święceniach czy nawet w doktrynie. A wierchuszka mogla ją wykazać. Zatem ich zarzuty można sobie o kant dupy potłuc
Exter napisał(a):Jeśli uważaszUważam że na Marsie żyją różowe kaczki
Exter napisał(a):że dopiero ukończenie Akademii Papieskiej na wydziale teologii upoważnia do oceniania działań Kościoła,Napewno sprawia że ktoś kto ocenia katolicyzm jako pogaństwo mówi to z pozycji jakiegoś tam autorytetu
E.T napisał(a):Za tym pójdą dalsze zmiany na lepsze: utrata zainteresowania mediów i polityków tym, co kościół ma do powiedzeniaNo widzisz. Ja żywię tę samą nadzieję że tak się stanie z poglądami całej lewicy i ateistów
Ps: pominalem kwestię nacjonalizmu
O nacjonalizmie ciepło się wypowiadał Pius XI. poza tym nie widzę nic złego w tym że w jakimś kraju pielęgnuje się religijność specyficzną dla danego narodu