Adeptus,
Cóż, jedni lubią leśniczego, a inni córkę jego. Jedni chcą żyć w państwie prawa, inni w despotii. To Twoja decyzja i Twój wybór.
Ja mogę skomentować powyższe pisząc, że bardzo mnie Twoja postawa cieszy oraz, że mam nadzieję iż podobnie myślą polscy biskupi. Im bardziej będą ingerowali w państwo, tym szybciej problem z Kościołem przestanie zaprzątać naszą uwagę. I tego sobie życzmy.
Gdyby to samo robiła mafia, rwalibyśmy włosy z głów i bili na alarm, ale Kościołowi w Polsce wolno wszystko.
Cytat:Jeśli dobrze interpretuję Twoją wypowiedź zależy Ci na tym, żeby władzę w kraju sprawowali ci z którymi jest Ci po drodze, natomiast nie ma dla Ciebie znaczenia, czy sprawują ją zgodnie z demokratycznymi standardami, czy też bezprawnie.Cytat:Nie jest mi obojętne. Wolałbym, żeby Kościół nie miał wpływów we władzy. Ale dlatego, że po prostu jestem przeciwnikiem Kościoła, a nie dlatego, żebym uważał, że Kościół nie ma prawa walczyć o swoje. Kiedy zgadzałem się z Kościołem, to popierałem jego zdobywanie wpływów u władzy.Może Tobie jest obojętne, kto Tobą rządzi i jakie cele mu przyświecają, ale zaręczam Ci, że to nie jest obojętnym dla milionów Polaków.
Cóż, jedni lubią leśniczego, a inni córkę jego. Jedni chcą żyć w państwie prawa, inni w despotii. To Twoja decyzja i Twój wybór.
Ja mogę skomentować powyższe pisząc, że bardzo mnie Twoja postawa cieszy oraz, że mam nadzieję iż podobnie myślą polscy biskupi. Im bardziej będą ingerowali w państwo, tym szybciej problem z Kościołem przestanie zaprzątać naszą uwagę. I tego sobie życzmy.

Cytat:Och było tego od groma, nie chce mi się szukać, sam sobie wygooglaj - grożenie ekskomuniką, posłom, prokuratorom ale i Prezydentom RP, potępianie publicznie z ambon, ujawnianie personaliów i adresów zamieszkania posłów, oraz radnych.Cytat:OK, gdyby księża zastraszali posłów i ich rodziny, to byłoby nie fair. Jakieś przykłady takich działań?O mafii już wspominałem, ale zostawmy w spokoju tych zapracowanych gentlemanów, co byś powiedział, gdyby zgodnie z Twoim opisem zakulisowy wpływ na stanowienie prawa chciała mieć policja, albo służby specjalne?
Mogłoby się okazać, że są w tej materii skuteczniejsi od Kościoła, wiesz - zastraszanie posłów, albo ich rodzin.
Gdyby to samo robiła mafia, rwalibyśmy włosy z głów i bili na alarm, ale Kościołowi w Polsce wolno wszystko.