exeter napisał(a): Ot pierwsze z brzegu przykłady:Wtedy również uznałbym, że rząd defrauduje publiczne pieniądze. To politycy czasem działają wbrew prawu, nie kler. Nie ma żadnego prawa zabraniającego obywatelowi kazać premierowi zrobić to i owo. Na przykład obecnie niektórzy obywatele każą rządowi wypierdalać. Gdyby to było nielegalne, oznaczałoby to dyktaturę w najściślejszym sensie.
Wprowadzenie lekcji religii do szkół
Prymas dzwoni do premiera i każde mu załatwić ważną dla Kościoła sprawę,,,,"biegusiem". Wyobraź sobie, że tak samo zrobiłby "Rzeźnik", "Dziad", Wariat" albo "Słowik", a nie chodziło o drobną sprawę, za "naukę" religii płacimy Kościołowi co roku z budżetu państwa circa 2 mld PLNów.
Cytat:I znów, wyobraź sobie, że gangster niezadowolony z kształtu uchwalanej w Parlamencie ustawy, ogłasza w miejscu zamieszkania posła, że nie będą mieli życia, on, ani jego rodzina, dopóki nie zmienią jej kształtu zgodnie z oczekiwaniem "mocnego faceta".Obawiam się, że jestem równie głupi. Bo według twojej mądrości nie wolno wyrażać swojego wkurwia na posła, bo to korupcja. Dalej, karm pisiorów takimi poglądami.
Nie możesz być aż tak głupi, żeby tego nie rozumieć! Po prostu robisz sobie ze mnie jaja.![]()
Cytat:Wpływanie przez trzy dekady Kościoła na politykę polegało na tym, że to Kościół decydował, kto pozostanie w Parlamencie po kolejnych wyborach, a kto nie(z pewnymi wyjątkami - bardzo wpływowi i popularni parlamentarzyści mogli pozwolić sobie na pewien stopień niezależności, ale szara poselska masa, już nie). Kto zrobi karierę urzędniczą w małym miasteczku, a kto nie.Twierdzisz więc, że mieszkańcy jakiegoś miasteczka wybrali na burmistrza pana X, a ksiądz te wybory unieważnił i wbrew woli mieszkańców mianował burmistrzem pana Y?
Cytat:Czyje dzieci wyślemy na KUL bez egzaminów itd.To było równoznaczne ze śmiercią cywilną i w tym sensie Kościół miał taką samą władzę nad ludźmi, jaką mają gangsterzy. Oni mogą niewygodnego człowieka odstrzelić, Kościół publicznie zniszczyć, albo zablokować karierę.Rzeczywiście, to zupełnie to samo, zabić kogoś lub nie wysłać dziecka na prywatną uczelnię bez egzaminów. No nie wiem, jak można nie dostrzec tożsamości tych dwóch procederów.
Cytat:Nawet wszechmocny "kanclerz" z SLD - Leszek Miler, podkulił przed Kościołem ogon.No i kariera mu się dziwnym trafem zablokowała właśnie wtedy, gdy zaczął kulić ten ogon.

![[Obrazek: z18944857IH,Tadeusz-Mazowiecki.jpg]](https://bi.im-g.pl/im/59/11/12/z18944857IH,Tadeusz-Mazowiecki.jpg)