Cytat:Prymas dzwoni do premiera i każde mu załatwić ważną dla Kościoła sprawę,,,,"biegusiem". Wyobraź sobie, że tak samo zrobiłby "Rzeźnik", "Dziad", Wariat" albo "Słowik", a nie chodziło o drobną sprawę, za "naukę" religii płacimy Kościołowi co roku z budżetu państwa circa 2 mld PLNów.Gdyby "Rzeźnik" zadzwonił i powiedział "Jeśli ustanowicie prawo, które popiera nasza organizacja, to publicznie będziemy Was chwalić, a jeśli nie - będziemy Was krytykować" nie widziałbym w tym nic zdrożnego.
Cytat:Nie chce mi się tego ciągnąć, nas w tym momencie interesuje fakt, że sprzedajni politycy przez trzydzieści lat dla własnego interesu polegającego na zdobyciu i utrzymaniu władzy, oddali Kościołowi w łapy los polskich kobiet.Szok, że politykom zależy na utrzymaniu władzy i dlatego liczą się z organizacjami mającymi znaczne wpływy w społeczeństwie. Uroki demokracji i tyle.
Poza tym, ja nie jestem politykiem i popieranie ograniczenia aborcji nie daje mi żadnych profitów. Ale gdybym został politykiem, nie zmieniłbym poglądów tylko po to, żeby zrobić na złość Kościołowi.
Cytat:Oczywiście. Każdy ma.Dokładnie tak, tylko bez ironii.
Zwłaszcza gdy dotyczy to posła na Sejm RP, albo senatora.
Cytat:I znów, wyobraź sobie, że gangster niezadowolony z kształtu uchwalanej w Parlamencie ustawy, ogłasza w miejscu zamieszkania posła, że nie będą mieli życia, on, ani jego rodzina, dopóki nie zmienią jej kształtu zgodnie z oczekiwaniem "mocnego faceta".Gdyby "nie będą mieli życia" sprowadzało się do "będziemy krytykować ich postępowanie i nie będziemy im dawać naszych firmowych wafli" nie widziałbym w tym niczego zdrożnego.
Cytat:Twierdzę, że w wielu polskich miasteczkach nie można było zostać burmistrzem,...bez wsparcia lokalnego proboszcza.No i co? Należy potępić proboszcza za to, że cieszył się autorytetem i ludzie liczyli się z jego zdaniem?
Cytat:Kariera zablokowała mu się z wielu powodów, ale dla tej dyskusji istotnym jest, że nawet lewica rządząc musiała uwzględniać oczekiwania hierarchów. A to pokazuje siłę i wpływy Kościoła.Posiadanie wpływów nie jest naganne. Każda organizacja chciałaby je mieć, po prostu Kościół z jakichś powodów okazał się skuteczniejszy w dążeniu do ich posiadania.
Nie będzie mi Chrystus panem, niech krew swoją sam pije.
Mój jest udział w jeziorze ognia i siarki.
Moja twórczość: https://ateista.pl/showthread.php?tid=14690
Mój jest udział w jeziorze ognia i siarki.
Moja twórczość: https://ateista.pl/showthread.php?tid=14690