30.10.2020, 09:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.10.2020, 09:24 przez lumberjack.)
https://businessinsider.com.pl/gielda/wi...ie/s0dmmz6
Kurde, dziwne mnie się to wydaje. Cały czas dobrze zarabiają, a zwalniają. To tak jakbym zaczął w firmie zwalniać pracowników, bo zarobiła mi 50 tysi, a nie 100. Dziwne to, czysty zysk prawie 6 mld to nadal zajebisty wynik. Ktoś tu chce sobie chyba wykorzystać epidemię jako pretekst do zwolnień.
Cytat:RPP obniżyła w tym roku stopy procentowe niemal do zera i nagle banki przestały dostawać tyle odsetek co poprzednio. Do końca sierpnia zarobiły na czysto zaledwie 5,6 mld zł zamiast 10,6 mld zł jak rok temu.
Ratują się teraz podwyższaniem prowizji, ale to w całym sektorze bankowym zwiększyło zyski "tylko" o 100 mln zł miesięcznie, podczas gdy zyski odsetkowe spadły o prawie 600 mln zł. Prowizje to za mało, by ratować wyniki.
Zarząd Santander Bank Polska informuje, że w dniu 29 października 2020 roku podjął uchwałę w sprawie uruchomienia procedury zwolnień grupowych - podano w komunikacie. Docelowo do 31 grudnia 2022 roku zwolnionych zostanie nie więcej niż 2 000 osób.
Dla porównania na koniec września w tym trzecim największym banku w Polsce, konkurującym o drugie miejsce z Bankiem Pekao, pracowało 10 286 osób, czyli zwolnienia dotkną ok. 19 proc. zatrudnionych - prawie co piątą osobę. Proces ten obejmie zarówno pracowników w centrali jak i w sieci dystrybucji.
Kurde, dziwne mnie się to wydaje. Cały czas dobrze zarabiają, a zwalniają. To tak jakbym zaczął w firmie zwalniać pracowników, bo zarobiła mi 50 tysi, a nie 100. Dziwne to, czysty zysk prawie 6 mld to nadal zajebisty wynik. Ktoś tu chce sobie chyba wykorzystać epidemię jako pretekst do zwolnień.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać