żeniec napisał(a): Zamień ostatnie zdanie naNo i jak zamienię, to co będzie?
"I wypada zapytać, który z tych losów jest tak fajny i pożądany, że dla niego warto zrezygnować z zabicia człowieka."
Cytat:Może trzeba zacząć hodować ludzi na mięso, w końcu alternatywy wcale nie są lepsze.Jedzenie ludzkiego mięsa jest bardzo niezdrowe i jest uzasadnione tylko w przypadku, gdy źródło pokarmu białkowego jest nieregularne (np. z połowów morskich) i lepsze to niż nic. Ale i w tym przypadku hodowla ludzi jest nieopłacalna, bo człowiek bardzo powoli się rozmnaża. Jeśli już chcemy koniecznie jeść ludzi, to sensowniejsze jest odławianie ludzi dziko żyjących.
Cytat:Wynika to stąd, że zwierzęta nie ogarniają za dużo wprzód na tyle, by móc dokonać wyboru. Gdy bodźce są mniej oddalone w czasie, a skutki decyzji szybsze, to nawet zwierzęta unikają nieprzyjemności i stąd możemy próbować wnioskować, czego chcą.Byłoby to marnowanie zasobów, bo takich ludzi lepiej namówić do bezrozumnego konsumpcjonizmu, żeby w ten sposób nakręcali gospodarkę.
Czy równie krótkowzrocznych ludzi moglibyśmy hodować na rzeź?
Cytat:To jest pytanie o to, co stanowi o wartości moralnej.No właśnie. Co stanowi o wartości moralnej? Moim zdaniem wartość moralną ma to, czego zniszczenie przyniesie nam i naszym dzieciom mniejszą korzyść, niż pozostawienie tego w całości.
Cytat: Odpowiedź na pierwsze pytanie pewnie brzmi: bo tak. Każdy ceni swoją zdolność do doświadczania i jakaś odmiana złotej zasady każe nam przypuszczać, że inni mają podobnie i należy to uszanować.Ja swojej nie cenię, więc już nie każdy. Jeśli tracę coś, co ma dla mnie jakąkolwiek wartość, choćby pisiont groszy, jestem trochę zły lub smutny. Gdybyś nagle pozbawił mnie doświadczenia, czy to zabijając mnie, czy to jakoś magicznie wymazując pamięć - daję słowo honoru, że nie miałbym żalu. Czy znany ci jest przypadek kogoś, kto w takiej sytuacji czuł się pokrzywdzony?
Cytat:Zapobieżenie powstania na ogół jest mniej traumatyczne, niż zabicie.No nie wiem, jak to oceniasz?
Cytat:No i zabicie osobnika po tym, jak powstał, oznacza zmarnowanie zasobówNo ale przecież po to się właśnie zabija, żeby pozyskać zasoby, na przykład go zjeść. Trzeba więc udowodnić nie tylko to, że doświadczenia tego osobnika mają jakąkolwiek wartość, ale jeszcze że wartość ta jest większa niż wartość kotletów z tegoż osobnika. W takim wypadku i tak lepiej zabić człowieka, niż szczura, bo jeden i drugi ma możliwość doświadczenia, a pierwszym bardziej najeść się można (pomijając uprzednie zastrzeżenia).
Cytat:Można pewnie jeszcze podejść z takiego kąta. Zabicie oznacza odebranie istniejącemu stworzeniu przyszłych doświadczeń, a nieistniejący byt nie cierpi z powodu niezaistnienia, bo nie ma jeszcze kto cierpieć.Nieistniejący byt nie cierpi, ale zabity byt nie cierpi również, więc ilość cierpienia w obu przypadkach jest równa.