Adeptus napisał(a): Po prostu pewne pojęcia zostały skompromitowane.No tak. Ale gender cały czas jest używany całkiem merytorycznie.
Cytat:Np. jestem transhumanistą, ale mimo to wahałbym się przed używaniem określenia "nadczłowiek" w stosunku do marzeń o ulepszeniu (całego) gatunku ludzkiego, bo na skutek używania przez nazistów to słowo kojarzy się jednoznacznie z rasizmem.To akurat dobrą analogię wybrałuś, phoebe.
Cytat:Miałem na myśli ocenę przez lekarzaAle przecież w kontaktach społecznych nie bierzesz ze sobą wszędzie lekarza, żeby się upewnił, jakiej płci są osoby, z którymi się kontaktujesz. Więc jak się nie obrócisz…
Cytat:Nie wiem, czy są możliwe badania genetyczne pozwalające na stwierdzenie, jakie chromosomy ma dana osobaOczywiście że są. Nie wiem, skąd sugestia, że mogłyby nie być.
Cytat:ale jeśli tak, optymalne byłoby ich przeprowadzenie.Tylko zdajesz sobie sprawę, że były przypadki, gdy osoba z żeńskimi cechami drugo- i trzeciorzędowymi, uważająca się za kobietę, traktowana, jak kobieta i której kobiecości nikt nigdy nie kwestionował okazywała się kariotypowym mężczyzną? W samym polskim sporcie mieliśmy dwa takie zbadane przypadki. I co wtedy?
Cytat:Ocena dokonana przez obserwatora "na oko" nie ma znaczeniaTo dlaczego właśnie tą oceną kierujesz się, kiedy poznajesz nową osobę i decydujesz, czy traktować ją jak mężczyznę, czy jak kobietę? Cały czas o to pytam, a Ty ciągle uciekasz przed odpowiedzią.
exeter napisał(a): nie dość, że niczemu nie służyWiesz co robi ten przekop? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest przekop na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym przekopem My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie – mówimy – to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo”.
To z Barei. W dzisiejszych czasach ma on jeszcze funkcję dodatkową – w razie utraty władzy, jeśli opozycja nie będzie chciała wywalać pieniędzy w błoto, będzie można im wypominać, że zdradziecko zarzucili tak wspaniały, strategiczny projekt.