@Lumber
@Gawain
lumberjack napisał(a): Pomijając ochronę środowiska i zmiany klimatu, propozycje rozwiązania problemów społecznych poprzez tworzenie coraz to nowych przywilejów rasowych, dyskryminacji pozytywnych, akcji afirmatywnych - są lewackie.Lewackie zrobiło się już tak amorficznym terminem, że chyba nie do końca wiem, co oznacza. W każdym razie demokraci nadal mają tę przewagę, że przynajmniej nie udają, że tych problemów społecznych nie ma, i próbują je zaadresować. Jeśli, tak jak w USA, masz kupę ludzi, którzy odziedziczyli biedę i niewolniczą mentalność, to może trzeba ich jakoś próbować za włosy z bagna jednak wyciągać.
@Gawain
Gawain napisał(a): I bardzo dobrze, bo z wolnym rynkiem to nie miało wiele wspólnego. Miało za to z korporacyjnym kapitalizmem.I alternatywa była lepsza, bardziej wolnorynkowa? W polityce jak w życiu, nie ma rozwiązań, tylko kompromisy. A Trump, zdaje się, po prostu powywracał szachownice i stracili na tym wszyscy.
Gawain napisał(a): Co z punktu widzenia Trumpa nie było bezsensu. Poza tym pisałem o prorynkowości, nie o wspieraniu wolnego handlu. To jednak dwie różne rzeczy.Jak się jest prorynkowym bez wspierania wolnego handlu? Zaczął budować place z ratuszami w centrach miast?
Gawain napisał(a): Za to jest promocją ściślejszej kontroli polityki migracyjnej. Szwajcarzy mają góry i taką politykę a jakoś nikt ich z zamkniętym i regulowanym rynkiem nie kojarzy.Ja kojarzę i wydawało mi się, że jest to powszechne przekonanie, że Szwajcarzy pod tym względem są rygorystyczni.