żeniec napisał(a): @Gawain
Gawain napisał(a): I bardzo dobrze, bo z wolnym rynkiem to nie miało wiele wspólnego. Miało za to z korporacyjnym kapitalizmem.I alternatywa była lepsza, bardziej wolnorynkowa? W polityce jak w życiu, nie ma rozwiązań, tylko kompromisy. A Trump, zdaje się, po prostu powywracał szachownice i stracili na tym wszyscy.
Chyba szło o te przecieki z Wikileaks, które ujawniły, że po ratyfikacji korporacje będą mogły pozywać państwa za prognozowane straty.
Cytat:Gawain napisał(a): Co z punktu widzenia Trumpa nie było bezsensu. Poza tym pisałem o prorynkowości, nie o wspieraniu wolnego handlu. To jednak dwie różne rzeczy.Jak się jest prorynkowym bez wspierania wolnego handlu? Zaczął budować place z ratuszami w centrach miast?
Tak jakby. Rozwija się rynek wewnętrzny kosztem eksportu i importu. Korea Południowa przez jakiś czas coś takiego robiła.
Gawain napisał(a): Za to jest promocją ściślejszej kontroli polityki migracyjnej. Szwajcarzy mają góry i taką politykę a jakoś nikt ich z zamkniętym i regulowanym rynkiem nie kojarzy.Ja kojarzę i wydawało mi się, że jest to powszechne przekonanie, że Szwajcarzy pod tym względem są rygorystyczni.
[/quote]
No mnie się Szwajcarzy nie kojarzą z twierdzą szturmowaną przez wąsatych Niemców w bawarskich spodenkach na ich wysoce rynkowy rynek pracy.
Sebastian Flak