ZaKotem napisał(a): ZUS w Polsce funkcjonuje tak jak koleje państwowe, poczta, sądy i w ogóle wszystko w państwie z papieru do dupy.
Hmm... może stąd właśnie moje anarchistyczno-minarchistyczne tendencje.
ZaKotem napisał(a): Ale w każdym europejskim państwie jest jakiś ZUS i funkcjonuje na tyle dobrze, jak całe państwo.
Chyba wszędzie jakiś ZUS działa źle. Wszędzie ZUS to przymusowa piramida finansowa, która przestaje działać gdy ludzie przestają się rozmnażać w odpowiedniej ilości. I wszystkie piramidy finansowe starzejących się krajów zachodnich są ratowane przez drenaż m. in. Polaków. My z kolei żerujemy na Ukraińcach i coraz bardziej na Białorusinach. Gdyby nie pracowici migranci, to te ZUSy zachodnich europejskich państw już dawno by jebły.
A ja to bym się chciał zrzec ZUSu, OFE i prawa do emerytury. Szkoda, że nie można. I jeszcze jakieś PPK wymyślają i inne chuje muje.
ZaKotem napisał(a): Amerykanie są narodem, który największy odsetek swoich dochodów przeznacza na opiekę zdrowotną, a przy tym wcale najzdrowsi nie są - więc chyba nie jest to najefektywniejszy system, jak utrzymują republikanie.
Gdyby każdy jeden Amerykanin był miliarderem przeznaczającym pierdyliard dolarów na służbę zdrowia, to i tak chuja to da gdy się codziennie wpierdala hotdogi, hamburgery i kurczaki z KFC popijając dwoma litrami coli. U nich nawet są inne rozmiary zestawów - to co u nas jest dużym zestawem u nich jest dopiero średnim. I tak samo z colą. Ile oni w siebie ładują każdego dnia soli, cukru, tłuszczy trans to masakra.
żeniec napisał(a): Lewackie zrobiło się już tak amorficznym terminem, że chyba nie do końca wiem, co oznacza.
Dla mnie lewactwo to poprawność polityczna i przeróżne wykwity socjalizmu.
żeniec napisał(a): W każdym razie demokraci nadal mają tę przewagę, że przynajmniej nie udają, że tych problemów społecznych nie ma, i próbują je zaadresować.
Czasami lepiej nic nie robić niż szkodzić w intencji pomocy. Każdy jeden murzyn więcej na studiach, to jednego azjatę mniej. Dla lewaka problemem społecznym jest biedny murzyn, dla mnie problemem jest lewackie zakazywanie studiowania inteligentnym i pracowitym żółtkom. Demokraci nie mają żadnej przewagi. Jednych chcą wyciągnąć z biedy, a innych w nią wpędzają.
żeniec napisał(a): Jeśli, tak jak w USA, masz kupę ludzi, którzy odziedziczyli biedę i niewolniczą mentalność, to może trzeba ich jakoś próbować za włosy z bagna jednak wyciągać.
To niech se lewaki wezmą swoje własne, prywatne oszczędności i wspomogą biednych o nieodpowiedniej mentalności. Najłatwiej pomagać za cudze.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać