Gladiator napisał(a): Gawain pisał orozwijaniu rynku wewnętrznego, a nie nie o izolacji od świata. Czym innym jest rozsądna polityka gospodarcza w postaci budowy silnego rynku wewnętrznego, czym innym działania gospodarcze wyżej wymienionych krajów. Sprowadzanie działań gospodarczych do "wąsatych Niemców i Szwajcarii" jest bezsensowne.Pisał o rozwijaniu rynku wewnętrznego kosztem importu i eksportu, a więc drogą izolacji od świata. Budowanie "silnego rynku wewnętrznego" cłami lub zakazami importu/eksportu oczywiście zmniejsza wydajność gospodarki, choćby dlatego, że zmusza ludzi do kupowania gorszych/droższych produktów rodzimych, a nie tańszych/lepszych z importu. W drugą stronę też działa to negatywnie, bo utrudnienia w eksporcie nie pozwalają na ekspansję, zwiększenie skali działalności i relatywnego zmniejszenia kosztów produkcji. W relacjach handlowych należy też spodziewać się wzajemności - zaczynasz nakładać cła na zagraniczne produkty, to spodziewaj się ceł na swoje.
O wąsatych Niemcach i Szwajcarach też nie ja napisałem, więc nie wiem do czego pijesz.