Cytat:Co to jest progresywna lewica?To lewica, która wprowadza do dyskursu co raz to nowe tematy, pojęcia i grupy do emancypowania (nie mylić z wyemancypowaniem).
Ja mam w swoim najbliższym otoczeniu , rodzina, krytyków tej twórczości.
Nie są lewicą.
Myślę, że są lepsze książki na lektury. Jestem ciekawa czym ten pan jeszcze zaskoczy.
Tzn. takie, które jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie były przedmiotem zainteresowania ruchów lewicowych, bądź nie miały okazji się wyklarować.
To, że masz w swoim otoczeniu nielewicowych krytyków tej twórczości nie stoi w sprzeczności z moim stwierdzeniem. Ja na ten przykład (prawacki beton) jestem krytykiem obecności nauczania religii w szkołach publicznych, ale za tą krytyką stoją zupełnie inne przesłanki niż te, którymi kieruje się strona lewicowa.
Jeżeli przyjąć założenie, że celem Czarnka jest wyrzucenie z kanonu tych lektur, których wyrzucenie będzie skutkowało bulwersem na lewicy to logicznym byłoby dobranie takiego autora i pozycji, co do którego na lewicy panuje konsensus iż jest on prawomyślny. A tak z Rowling nie jest.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN