Gawain napisał(a): No tak. Dammy pierdolnie głupotę, to odwraca kota ogonem. Dammy nie rozróżnia socjalizmu, socjalliberalizmu XXI wieku i liberalizmu jako takich, więc Gawain jest głupi bo mu to wytyka. Dammy w życiu książki o rewolucji francuskiej nie przeczytał, winny jest Gawain, który mu to wytyka. Dammy nie wie nic o Napoleonie, winny jest Gawain, który niewygodne pytania zadaje. Pocieszne :d
Nie Gawainie, to Ty jak pierdolniesz głupotę to nie jesteś w stanie się przyznać. Sam zażyczyłeś sobie, żeby nie mieszać pojęć używanych w obecnym znaczeniu i tym dawniejszym. Więc nie rżnij głupa. Ok? Np:
Cytat:A co w nich było lewicowego? Liberal Party to wcześniejsi Wigowie. David Ricardo to zwolennik darwinizmu robotniczego, który głosił, że dobrze, że prole cierpią biedę, bo się dupczą na potęgę, Mill to liberał po prostu. Podałeś paru liberałów i oni sobie są liberałami co ma świadczyć o ich rzekomej lewicowości?
Owszem gdyż w XIX wieku wszyscy liberałowie robili za lewicę. Podział na liberałów społecznych i gospodarczych bywa zwodniczy gdyż w wielu przypadkach jedni bywali drugimi (np: John Stuart Mill). Liberal Party czyli wigowie to ówczesna brytyjska lewica. I tak można pisać w koło Macieju. Każda partia liberalna, zarówno we Francji jak w Wlk. Brytanii robiła za lewicę. Na pewno za lewicę nie robili socjaliści w XIX wieku gdyż terminy lewica-prawica odnosiły się tylko do ugrupowań parlamentarnych.
Twój ostatni post to taki poziom, że szkoda mojego czasu na odpowiedź. Spójrzmy na to:
Cytat:To ja sam siebie cytuję i pomijam niewygodne fakty? Odpowiadam na każde twoje brednie i praktycznie niczego nie pomijam, ty zaś pierdolisz to samo i nie podajesz źródeł a zapytany wklejasz cokolwiek co pierwsze google wyrzuci. Znaczy się trollujesz, ale to dobrze
Napisała to osoba pisząca debilizmy na temat restytucji cesarstwa i której zdecydowana większość cytatów pochodzi z wikipedii. A Ty podajesz źródła? Sam piszesz ciągle w kółko korzystając nagminnie z wiki i kompromitując się raz za razem. Albo to:
Cytat:"Co prawda Stalin prześladował Tatarów ze względu na pochodzenie, ale nie miało to znamion żadnej ideologii" XD A Hitler może nie wiedział o Holocauście? Ja pierdolę...
Ja Gawainie na taki poziom dyskusji nie zejdę. Tatarzy byli prześladowani ze względu nie na kolor skóry (byli zresztą biali) tylko za podejrzenie współpracy z nazistami. Nie istnieje i nie istniała żadna ideologia socjalistyczna czy komunistyczna, która by stygmatyzowała w swych założeniach Tatarów. Antysemityzm i związana idea segregacji klasowej jest natomiast wpisana w ideologię nazistowską. Jako moderator możesz mnie z tego forum wyrzucić. Mogę też palnąć głupotę. Trudno. Ale jestem użytkownikiem jakich wielu. Natomiast Ty będąc moderatorem powinieneś jakoś o ten poziom dyskusji zadbać. I nie pisać tylu bzdur gdyż poświęciłeś sporo czasu temu forum, zostałeś modem, czyta Ciebie nie tylko moja osoba, ale inni modzi czy bardziej doświadczeni na tym forum userzy. Więc Tobie bardziej powinno zależeć by nie pierdolić tylu głupot.
Zresztą ta dyskusja to jeden wielki offtop. A rozpisałem się na tyle dużo, że moje poglądy zdążyłeś już dokładnie poznać. Niech każdy zostanie przy swoim zdaniu. Liberałowie francuscy nie mają z ówczesnymi socjalistami typu Morelly czy Mercier wiele wspólnego. Zresztą obaj byli ateistami. Żaden z klubów ze Zgromadzenia Narodowego, Konstytuanty czy Legislatywy nie życzył sobie zniesienia własności prywatnej, ani wycofania pieniądza. Więc jak słusznie stwierdziłem:
Cytat:Ja pisałem o socjalistach, a Ty dałeś przykład z XVIII wiecznego liberalizmu. Nie Ty mnie ośmieszyłeś. Tylko znowu zrobiłeś z siebie idiotę.
I dziękuję za dyskusję. Na resztę offtopu szkoda czasu.