Adeptus napisał(a): Ukończyłem prawo na UW z wyróżnieniem, zdałem egzamin wstępny na aplikację radcowską za pierwszym razem, zdałem egzamin kończący aplikację za pierwszym razem. Pracowałem w kancelarii, występowałem przed sądami i urzędami.A ja jestem baletmistrzem baletu mongolskiego. Klawiatura wszystko przyjmie

Adeptus napisał(a): No, to chyba logiczne, dlaczego mieliby tępić tych, którzy nie sprawiają problemów? Mimo wszystko, nie każdy sędzia jest zły.Dobrzy tylko ci, co nie kierują się prawem

Adeptus napisał(a): Co nie znaczy, że prawnicy nie próbują.Ważne, że na ogół nic ciekawego z tego nie wynika, o ile nie jest to faktycznie zgodne z prawem. Ale do tego trzeba mieć niewytępionych sędziów.
Adeptus napisał(a): Ehm. Raczej "Rozwiązanie, które większość obywateli uznaje za grosze".No raczej nie inaczej, to praktycznie jedno i to samo, chyba, że chcesz się kłócić, że pod butem dyktatora ludziom tak naprawdę będzie lepiej, a obecnie błędnie pojmują swoje potrzeby i sposób ich realizacji w ramach państwa.
Adeptus napisał(a): Zresztą, ta większość jest coraz mniejsza.Wątpliwe.
Adeptus napisał(a): Za młodu pamiętam, że kiedy mówiłem, że jestem za dyktaturą/monarchią, ludzie nie tyle uznawali mnie za faszystę, co byli przekonani, że żartuję. Teraz widzę większa akceptację dla nieparlamentarystycznych idei.Albo znalazłeś i zaszyłeś się w bańce, gdzie takie poglądy są relatywnie popularne.
Adeptus napisał(a): Delegacja kompetencji nie oznacza zmniejszenia własnych, przy założeniu, że delegujący może w każdej chwili odebrać upoważnionemu upoważnienie lub zmienić jego decyzję.W praktyce oznacza zmniejszenie własnych, skoro fizycznie niemożliwe jest egzekwowanie takiej możności.
Adeptus napisał(a): No i dlaczego ta świadomość miałaby mnie powstrzymywać przed popieraniem autorytaryzmu?Bo na ogół milcząco i kurtuazyjnie zakłada się, że ma się do czynienia z osobą rozsądną chcącą poprawiać swój dobrostan. Popieranie autorytaryzmu przy świadomości, gdzie by się znalazło w autorytarnej hierarchii, jest w poprzek tych założeń.