https://www.onet.pl/informacje/onetwiado...8,79cfc278
Ciekawe czy sam Ziemowit to taki rodzynek czy może dziecioki pisowców będą ogólnie mniej pisowcy niż rodzice.
Cytat:Ziemowit Gowin uważa, że kobieta sama powinna decydować o swojej ścieżce życiowej. W rozmowie z "Gazetą Wyborczą" krytykuje również PiS, za to, że nie zwalczyło nepotyzmu, choć to mocno deklarowało. - Jestem w szoku, że ci ludzie nie mają żadnych zasad. Nie mogę pojąć, jakim cudem niektórzy z nich nie mają wstydu - stwierdza. Deklaruje również, że wbrew opiniom, które pojawiają się w internecie, nie jest zwolennikiem Konfederacji.
[...]Odnosi się również do opinii, że PiS wykorzystuje podziały w społeczeństwie do swoich działań politycznych. - Wydaje mi się, że na podziałach żeruje wiele partii. Pamiętajmy o PO, o „dorzynaniu watahy”, o mówieniu, że na PiS głosują głupki i ludzie niewykształceni. Jasne, PiS tę granicę teraz przesuwa: jeżeli Kaczyński nagrywa materiał, w którym do złudzenia przypomina Jaruzelskiego i apeluje o „obronę polskości”, sugerując, że wszyscy, którzy się z PiS-em nie zgadzają, nie są Polakami, to trudno nie zauważyć, że PiS zaostrza podziały - ocenia.
[...]Ziemowit Gowin wyznał, że w przeszłości był narodowcem. - Nie zamierzam się tego wypierać. Uważałem, że istnieje coś takiego jak naród, że jestem jego częścią i mam obowiązek o niego dbać. Chodziłem w Marszach Niepodległości, widziałem płonącą budkę pod ambasadą Rosji, widziałem rozróby, ale sam nie brałem w nich udziału. Niszczenie Warszawy i zamieszki to dla przeciętnego bywalca Marszów Niepodległości coś nie do pomyślenia - powiedział.
Ziemowit Gowin stwierdza, że choć nie ma lewicowych poglądów, to ma problem z próbą narzucenia pewnych ról społecznych, który jego zdaniem, częsty jest wśród konserwatystów. Gowin uważa, że kobieta powinna sama wybierać swoją ścieżkę. - Kiedy słyszę ministra Czarnka mówiącego, że "kobieta ma pewne obowiązki" i że należy do nich rodzenie dzieci, to jest to wsteczniactwo do sześcianu. Zresztą z tego, co wiem, żona ministra Czarnka akurat zajmuje się swoją karierą - zauważa. Ziemowit Gowin jest przeciwnikiem 500 plus. Opowiada się również za dostępnością aborcji na żądanie.
Dziennikarka "GW" Wiktoria Bieliaszyn zwraca uwagę, że w internecie panuje opinia, że Ziemowit Gowin jest zwolennikiem Konfederacji. - Nie zagłosowałbym na Konfederację, bo to skrajni konserwatyści i nie brakuje wśród nich narodowców, z którymi od wielu lat się nie utożsamiam. Nie przyłożę ręki do promowania ludzi skupionych wokół Janusza Korwin-Mikkego, wspierających mizoginię, szowinizm, homofobię, szkodzących ruchom wolnościowym - deklaruje.
Na koniec rozmowy Ziemowit Gowin odrzuca możliwość, że mógłby pracować w którejś ze spółek Skarbu Państwa. Jego zdaniem takowe powinny przestać w ogóle istnieć.
- Uderza mnie, że PiS kreował się na partię ideową, która zniszczy nepotyzm i wprowadzi „prawdziwe” rządy prawa, a tu się okazuje, że jest nepotyzm, że PiS skupia się przede wszystkim na partii i Kaczyńskim. Widać to doskonale w braku strategii i planów rządu w związku z epidemią. Mówiło się, że PiS to „neopiłsudczycy”, czy „neosanacja”, a tutaj nie ma żadnego planu na Polskę. Jestem w szoku, że ci ludzie nie mają żadnych zasad. Nie mogę pojąć, jakim cudem niektórzy z nich nie mają wstydu - ocenia Ziemowit Gowin.
[...]
Ciekawe czy sam Ziemowit to taki rodzynek czy może dziecioki pisowców będą ogólnie mniej pisowcy niż rodzice.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać