19.12.2020, 19:22
lumberjack,
Mając wybór, w ciemno biorę model szwedzki.
A czy my wiemy gdzie podziewa się i co robi pan Szumowski, albo rozliczyliśmy Dudę i Morawieckiego za wesołe wakacje z wirusem?
Cytat:Zgoda, w Szwecji ufano zaleceniom władz, co nam nie mieści się w głowach i okazało się, że generalnie wyszli na swoje, gdyż nie zamykali gospodarki i nie zamykali ludzi w miejscach odosobnienia. Owszem, zapłacili za to cenę, jak się okazało i tak mniejszą niż my, a przecież w tym bilansie nikt jeszcze nie uwzględnił kosztów społecznych i ekonomicznych wiosennego i obecnego lockdown'u. My jeszcze nie wiemy ile za to zapłacimy, w wielkości zadłużenia budżetu państwa, w ilości bankructw i spadku kondycji ludzi.exeter napisał(a): napisał(a):chciałem Ci jedynie zwrócić uwagę na to, że tam społeczeństwo przyjęło strategię walki z wirusem w drodze consensusu i całkowitego zaufania do władz.
Nie. Tam przyjęto strategię niewalczenia z wirusem i całkowitego zaufania do władz.
Mając wybór, w ciemno biorę model szwedzki.
Cytat:Przepraszam, nie czytałem - okres przedświąteczny, zakupy, ubieranie choinki itd, do tego nadrabiam covidowe zaległości w nauce. Ale interesuję się sytuacją i nawet dziś słuchałem w radyjku rozmowy z Polką na stałe mieszkającą w Szwecji, mówiła to co opisałem w poprzednim poście. Co do odpowiedzialności za strategię, w Szwecji od początku była ona przypisana do konkretnej, znanej z imienia i nazwiska osoby, którą wszyscy obdarzali zaufaniem. Dlatego oni przynajmniej dokładnie wiedzą do kogo kierować pretensje.exeter napisał(a): napisał(a):Szwedzi w odróżnieniu od nas mając pełną i wiarygodną informację mogą na jej podstawie korygować postępowanie.
Nie wiem. Czytałeś artykuł wrzucony przez mnie? Z jednej strony przyznają się do błędu, a z drugiej tam się nikt nie poczuwa do odpowiedzialności za zaistniałą sytuację.
A czy my wiemy gdzie podziewa się i co robi pan Szumowski, albo rozliczyliśmy Dudę i Morawieckiego za wesołe wakacje z wirusem?