exeter napisał(a): napisał(a):chciałem Ci jedynie zwrócić uwagę na to, że tam społeczeństwo przyjęło strategię walki z wirusem w drodze consensusu i całkowitego zaufania do władz. Nam taką strategię narzucono.
Cytat:W odróżnieniu od naszych, szwedzcy politycy nie udają, że najlepiej znają się na wszystkim i dlatego gdy przyszedł covid odwołali się do ekspertów. Najlepszym jakiego mieli był:
Andres Tegnell
nie był partyjnym mianowańcem, ani człowiekiem premiera, był uznawanym i szanowanym przez wszystkich specjalistą i ludzie mu ufali.
A czy się zawiedli?
Szwecja i jej model walki z pandemią koronawirusa. Czy to dobry wzór dla reszty świata?
porównując z innymi krajami Europy należy uznać, że nie mają po temu powodu.
Napisałeś, że społeczeństwo przyjęło strategię walki z wirusem w drodze całkowitego consensusu i zaufania do władz.
Gdy zapytałem Cię jak się w jaki sposób szwedzkie społeczeństwo przyjęło tę strategię, Ty we wpisie powyżej napisałeś, że rząd w tej sprawie zaufał jednemu człowiekowi.
No i powiedz mi teraz co ma piernik do wiatraka?
Żeby była jasność - (bez wglądu w jakieś ankiety) za bardziej prawdopodobne uważam, że społeczeństwo szwedzkie w większości sprzyjało wspomnianej strategii aniżeli na odwrót.
Podobnego podejścia spodziewałbym się w przypadku wielu innych społeczeństw, także tych które nie mają łatki posłusznych względem władzy jak to szwedzkie.
Ta strategia po prostu jest wygodna, nie zaburza dotychczasowych przyzwyczajeń społecznych i z tego powodu może wielu osobom odpowiadać.
Ty jednak głosisz takie tezy jak jakieś prawdy objawione a zapytany o dowód odpowiadasz zupełnie nie na temat. Zgodnie z tradycją.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN