Cholera, w trakcie pandemii zachorowałem. Jakby to był kowid 19 to by się mną zainteresowano, a jak co innego to wystarczył telefon do przychodni i dostałem e-receptę na antybiotyki. Pojechałem, kupiłem, zażyłem. Miałem zapalenie zatok, 39 st. C, potężny ból głowy i głupie myśli. Jedną z nich zapamiętałem – outsourcing. Outside-resource-using, czyli przekazywanie zadań, funkcji, projektów i procesów do realizacji firmie zewnętrznej. Super. Od wielu lat jest stosowany w każdej chyba firmie, przybiera różne formy i ma sens tylko wtedy, gdy przynosi prawdziwą korzyść. W obecnych, dziwnych czasach rozwinął się do formy niewyobrażalnej, niespodziewanej i diabelnie korzystnej - dla wszystkich. Dawniej, koncerny farmaceutyczne wszelkie koszty wprowadzenia leku innowacyjnego brały na „siebie” ale przyszedł nowy pracownik, świeżo po studiach ekonomicznych i wymyślił ostateczną formę outsourcingu. Wystarczyło stworzyć lek, sprawdzić czy bezpośrednio zagraża życiu i rozpocząć dystrybucję i sprzedaż. Producent w ramach outsourcingu przekazał zadanie sprawdzenia długofalowych skutków na zdrowie człowieka rządom państw i słusznie obniżył jego cenę uwalniając się jednocześnie od odpowiedzialności za niepożądane skutki jakie może wywołać ten lek. Tę odpowiedzialność wzięły na siebie rządy i one już będą odpowiedzialne za przeprowadzenie eksperymentalnych badań prospektywnych o charakterze pierwotnym już nie na reprezentatywnej grupie, a na całej populacji. Korzyści są następujące:
1. Producent nie ponosi wysokich kosztów żmudnych badań na ludziach
2. Producent oddając w outsourcing zadania ma zagwarantowany zbyt
3. Lek testowany jest na grupie idealnej - wszyscy
4. Producent/Organizacja prezentuje swój potencjał twórczy, wzrasta jej wartość na „rynku”
5. Szczepionka np. Fajzera kosztuje 12 euro, czyli tyle co na grypę, czyli prawie za darmo
6. 7 000 000 000 x 12 euro =
7. Rządy uzyskują argument przeciw atakom opozycji
8. Rząd wprowadzający Narodowy Program Szczepienia staje się zbawcą narodu.
9. Szef rządu i jakiś minister urastają do rangi Bohatera Narodowego
10. Problem Covid19 – rozwiązany
W związku z Świętem BN życzę Wam Wszystkim dużo Zdrowia.
1. Producent nie ponosi wysokich kosztów żmudnych badań na ludziach
2. Producent oddając w outsourcing zadania ma zagwarantowany zbyt
3. Lek testowany jest na grupie idealnej - wszyscy
4. Producent/Organizacja prezentuje swój potencjał twórczy, wzrasta jej wartość na „rynku”
5. Szczepionka np. Fajzera kosztuje 12 euro, czyli tyle co na grypę, czyli prawie za darmo
6. 7 000 000 000 x 12 euro =
7. Rządy uzyskują argument przeciw atakom opozycji
8. Rząd wprowadzający Narodowy Program Szczepienia staje się zbawcą narodu.
9. Szef rządu i jakiś minister urastają do rangi Bohatera Narodowego
10. Problem Covid19 – rozwiązany
W związku z Świętem BN życzę Wam Wszystkim dużo Zdrowia.