To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów
Baptiste napisał(a): Co do Benedykta to akurat jego pontyfikat wcale nie jest dobrze postrzegany przez środowisko bliskie TP. To nie jest człowiek z ich bajki.

Pomyliłem papieży. Chodziło mi o Franciszka oczywiście.

Sofeicz napisał(a): TP to pismo myślących katolików, a jak katolik zaczyna myśleć, to staje się ateistą (a przynajmniej agnostykiem).

Niekoniecznie, Mam myślących znajomych katolików, którzy bardzo źle czują się intelektualnie w Polskim kościele zdominowanym przez Jędraszewskich i spółkę - o co zwłaszcza w ostatnich kilku latach nie trudno. I jak sami przyznają trzyma ich przy nim TP właśnie, ta bardziej otwarta i mniej doktrynalna forma katolicyzmu.

lumberjack napisał(a): Mnie się nie podoba działalność TP z jednego prostego powodu - utrzymuje on w wielu ludziach przekonanie, że mogą np. popierać aborcję, antykoncepcję etc. i być jednocześnie katolikami.

A co w tym złego? Zostawmy aborcję na boku bo to cięższy temat ale taką antykoncepcję stosuje zdecydowana większość katolików. Idąc dalej tym tropem i ograniczając zbiór katolików do tych co zgadzają się ze wszystkim co głosi kościół zostanie nam może z 5% społeczeństwa.

Cytat:Przez takie rozmemłanie światopoglądowe większość Polaków (którym bliższe jest życie może nie ateistyczne, ale laickie na pewno) tkwi ciągle w tej religii zamiast odciąć się od pępowiny. Osobiście wolałbym, żeby KrK przymusił TP oraz każdego jednego polskiego katolika do jasnego określenia swoich poglądów. Przydałoby się jakieś oficjalne kościelne wyjaśnienie, że nie można jednocześnie uważać się za katolika i liberała obyczajowego. I jakaś automatyczna apostazja/ekskomunika/anatema (nie znam się, chodzi mi o automatyczne wykluczenie z kościoła).

A co to da? Przecież Ci ludzie dalej zostaną wówczas ze swoimi poglądami. I najprawdopodobniej poszukają sobie jakiegoś zamiennika dla KRK - niekoniecznie społecznie mniej szkodliwego.

Dużo lepszą opcją dla mnie jest to aby pod wpływem środowisk takich jak TP sam KRK się zreformował. Choć szkoda o tym gadać, bo szansa tak na pierwszą jak i na drugą opcję jest bardzo nieduża. Ani polski KRK nie pozbawi się większości źródeł dochodu ani nie zreformuje znacząco w najbliższym czasie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 05.01.2021, 16:16
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 06.01.2021, 08:41
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez DziadBorowy - 06.01.2021, 08:46
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 07.01.2021, 09:54
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 06.01.2021, 16:48
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 08.01.2021, 08:02
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 08.01.2021, 10:24
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 11.01.2021, 22:25
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 08.01.2021, 15:11
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 08.01.2021, 16:08
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 10.01.2021, 11:18
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 11.01.2021, 15:13
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 20.04.2021, 21:49

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości