To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów
Gawain napisał(a): Ogólnie to wracają sposoby wierzenia w różne rzeczy, które racjonalność ściągnęła jakiś czas temu na margines. W początkach lat 2000 było zdecydowanie mniej nośnych szurów i foliarzy a odchodzenie od religijności wskazywało na sekciarstwo. Dzisiaj sekciarstwo jest na topie.

Nie zgadzam się. Od lat istnieją pojebane ruchy. Kiedyś dominowała wiara w Protokoły Mędrców Syjonu, NWO, chemtrails, wymysły Danikena, a chyba największą siłę przez jakiś czas miała grupa, która miała taki trzyczęściowy film z żółtymi napisami. Pierwsza część o fałszu chrześcijaństwa pochodzącego od Mitry, Dionizosa, Zaratustry etc., część o wpływie grzybków halucynogennych, część o NWO i o 11/9. Ni chuja nie pamiętam jak się nazywał ten ruch ale był bardzo popularny w ok. 2012 i to było szerzone m.in. z racjonalisty.pl.

ZaKotem napisał(a): Jak dla mnie to jest zupełnie jednoznaczne opowiedzenie się Boga za liberalną demokracją. Najlepiej służy się Bogu poprzez budowę społeczeństwa opartego na zasadach sprawiedliwości Rawlsa - ogólnie mówiąc, jakość społeczeństwa mierzy się jakością życia tych, którzy mają najgorzej.

Fajna interpretacja, ale Pan Jezus tyle różnych rzeczy powiedział i zrobił, że można się pod niego podpiąć na pierdyliard sposobów.

Dragula napisał(a): No ale ja właśnie o tym piszę. Jak Kościół ma głosić wolę Bożą, skoro tej woli nie zna?

Wierzy, że zna. Przynajmniej twierdzi, że wierzy, że zna. Mnie się zdaje, że tam niekoniecznie część pracowników wierzy w korpogadkę swojej firmy.

Dragula napisał(a): Logicznie rzecz biorąc Kościół nie ma po prostu kompetencji do robienia drugiej z rzeczy, które wymieniłeś.

Ani jakakolwiek religia w ogóle. Ale każda się zachowuje jakby te kompetencje miała. Każda musi tak działać, bo inaczej kto by uwierzył? Wyobraź sobie jakiegoś księdza, pastora, imama, popa etc. mówiącego: "ej ziomki, nie za bardzo wiem czy to prawda, bo nikt nigdy z żadnym Bogiem nie godoł ani żadnego nie widział, ale miło by było jak byście całe swoje życie prowadzili w taki a taki sposób, bo tak by było dobrze. Chyba."

Nie, to tak nie działa. W kościele powiedzą ci, że "Pan Jezus na pewno istnieje, bo apostołowie go widzieli po zmartwychwstaniu, a w ogóle błogosławiony kto nie widział a uwierzył. A tak w ogóle to w Grzmotowie Wielkim i Podpiździu Małym zaobserwowano przypadek hostii, które zamieniły się w prawdziwe ciało i krew i tego nie potrafi wytłumaczyć nałóka zatem jest to niepodważalny dowód na prawdziwość dokładnie tej naszej religii, a nie żadnej innej".

Dragula napisał(a): Bajdełej nie jest to coś co mnie oburza, mam z tego nawet jakaś ponurą satysfakcję, chyba po prostu stałem się antyklerykałem Język

To zacznij wspierać działania Kościoła i PiSu to jest najgorsze co możesz mu zrobić. Ja tam mam wyrąbane. Wolałbym, żeby ludzie byli dobrymi katolikami i stronili od 7 grzechów głównych, ale skoro Kościół tak na ludzi nie działa tylko zajmuje się koszeniem hajsu, grzmoceniem dzieci i przenosinami na inne parafie, to wcale mi nie zależy na tym, żeby przetrwał. Będzie to będzie, nie to nie.

Dragula napisał(a): No wiem, ja też nie dlatego. Ale dla Kościoła taki wydaje się być powód dla którego ludzi jest w nim coraz mniej. To usłyszysz na kazaniu, to przeczytasz w katolickiej gazetce, jeśli wpadnie ci przypadkiem w rękę. Nie ma próby zrozumienia procesu, co najwyżej próba zrozumienia we właściwy sposób - to nie z nami jest coś nie tak, to szatan pozabierał nam owieczki, uległy luksusowi, dżenderowi, postempowcom itepe

Nom, u innych drzazgi widzi w oku, a u siebie belki nie dostrzega. No i chuj Uśmiech Jak tak chce, to niech tak ma Uśmiech

Dragula napisał(a): Jak dla mnie to wrzucasz do wora niepowiązane zjawiska. Spiskowcy i foliarze to z mojego doświadczenia rozczarowani ludzie którzy chuja w życiu osiągnęli, więc wymyślili mroczne siły, którym wieszczą szybki upadek razem z tymi, którzy do czegoś, pewnie w konszachtach z tymi siłami, doszli.

Jesteś w grubym błędzie. Bogaci, zaradni, inteligentni ludzie, którzy potrafią nawet po dwie firmy na raz prowadzić wierzą w takie rzeczy, że hej Uśmiech

Mój klient, który ma prywatną przychodnię (czy tam klinikę) jest wielkim wrogiem lekarzy i wielkim entuzjastą bioenergoterapeutów. Na stoliku w domu zawsze leży taka gazetka: https://ulubionykiosk.pl/wydawnictwo/o-c...o-medyczne

Cytat:O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą to miesięcznik wydawany na licencji bestsellerowego w Anglii, USA i Australii poradnika medycznego „What Doctors Don’t Tell You”. Pismo nie tylko ujawnia niedociągnięcia i ograniczenia medycyny oficjalnej, ale również podaje szereg alternatywnych metod leczenia.

Co ciekawe jest też antyszczepionkowcem i mimo że ta jego przychodnia też będzie prowadziła szczepienia antycovidowe, to on się nie zaszczepi, bo jego koleżanka dyrektor szpitala w Lublinie po tygodniu od zaszczepienia bardzo źle się poczuła i nie potrafi teraz wejść po schodach.

No i jeszcze wrogiem 5G jest i badań USG w ciąży, bo źle wpływają na płód.

Mój były szef, który jest po polibudzie warszawskiej po elektrotechnice, ma zarąbistą wiedzę, projektuje instalacje do wielu ważnych budynków, kosi furę hajsu, jest mega zaradny, a co chwila zapierdala do szamana po homeopatię. I jeszcze próbował namawiać do tego swoich pracowników.

A taki Ty lub taki ja... jesteśmy przy nich cienkimi bolkami jeśli chodzi o zaradność i udacznictwo.

Gawain napisał(a): Ja na ten przykład uwierzyłem, czuję, że wiara i modlitwa są mi potrzebne.

Mnie też schabizm-kaszankizm pomaga.

Gawain napisał(a): Nie odnajduję się za to w Kościele jako wspólnocie. Jędraszewscy i im podobni mnie mierżą i zniechęcają. Mając świadomość historycznego powstawania i rozwijania pewnych rytuałów czy dogmatów widzę, że tutaj nie Bóg maczał palce tylko jak najbardziej ludzie. I mam dwa wyjścia. Zmienić denominację albo zostać sierotą bezwyznaniową. I szczerze nie wiem co robić.

Schabizm-kaszankizm. Nie zostaniesz żadną sierotą. Grono współwyznawców jest wielkie, a kiedy poczujesz się źle, kiedy będzie ci smutno, po prostu przytul się do kotleta. Poczuj jego moc, powąchaj panierkę, niechaj kęs mięsa rozpłynie się w twej jamie gębowej. Pozwól receptorom smaku zabrać się chociaż na chwilę do schabowego nieba. Niechaj kubki smakowe uniosą cię na wyżyny szczęścia. Czy nadal potrzebujesz wiary w transcendenecję skoro pod ręką masz realnego sznycla? Ty się poważnie zastanów, naprawdę, ja ci mówię, Ty nie wiesz co tracisz. Całe życie przemodlisz, a tuż obok nosa ci w tym czasie umknie sama esencja egzystencji.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 05.01.2021, 16:16
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 06.01.2021, 08:41
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 07.01.2021, 09:54
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 06.01.2021, 16:48
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 08.01.2021, 08:02
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 08.01.2021, 10:24
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 11.01.2021, 22:25
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 08.01.2021, 15:11
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 08.01.2021, 16:08
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 10.01.2021, 11:18
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez lumberjack - 11.01.2021, 10:33
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 11.01.2021, 15:13
RE: ZwodnikPowszechny jest pismem ateistów - przez zefciu - 20.04.2021, 21:49

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości