lumberjack napisał(a):Gawain napisał(a): Ogólnie to wracają sposoby wierzenia w różne rzeczy, które racjonalność ściągnęła jakiś czas temu na margines. W początkach lat 2000 było zdecydowanie mniej nośnych szurów i foliarzy a odchodzenie od religijności wskazywało na sekciarstwo. Dzisiaj sekciarstwo jest na topie.
Nie zgadzam się. Od lat istnieją pojebane ruchy. Kiedyś dominowała wiara w Protokoły Mędrców Syjonu, NWO, chemtrails, wymysły Danikena, a chyba największą siłę przez jakiś czas miała grupa, która miała taki trzyczęściowy film z żółtymi napisami. Pierwsza część o fałszu chrześcijaństwa pochodzącego od Mitry, Dionizosa, Zaratustry etc., część o wpływie grzybków halucynogennych, część o NWO i o 11/9. Ni chuja nie pamiętam jak się nazywał ten ruch ale był bardzo popularny w ok. 2012 i to było szerzone m.in. z racjonalisty.pl.
No właśnie wtedy były szerzone. Były też tłumy w kościołach a Hare Kryszna, Sataniści i Jehowi to były ekscytujące nowinki na rynku wydawniczym. Jakie cuda się słyszało wtedy... I teraz filmy z żółtymi napisami się powieliły w memetycznym pędzie i mamy o wiele więcej takich przypadków. Słyszał ktoś kiedyś o antywackach? Bez internetu nikt by nie odgadł pokrewieństwa płaskoziemstwa z umiejętnością pisania.
Cytat:Mnie też schabizm-kaszankizm pomaga.
Cieszy mnie to
Cytat:Schabizm-kaszankizm. Nie zostaniesz żadną sierotą. Grono współwyznawców jest wielkie, a kiedy poczujesz się źle, kiedy będzie ci smutno, po prostu przytul się do kotleta. Poczuj jego moc, powąchaj panierkę, niechaj kęs mięsa rozpłynie się w twej jamie gębowej. Pozwól receptorom smaku zabrać się chociaż na chwilę do schabowego nieba. Niechaj kubki smakowe uniosą cię na wyżyny szczęścia. Czy nadal potrzebujesz wiary w transcendenecję skoro pod ręką masz realnego sznycla? Ty się poważnie zastanów, naprawdę, ja ci mówię, Ty nie wiesz co tracisz. Całe życie przemodlisz, a tuż obok nosa ci w tym czasie umknie sama esencja egzystencji.
Oj, ja jestem i z tej ekumeny, tylko z pobocza a nie głównego nurtu
Sebastian Flak