lumberjack napisał(a): Dziadu Borowy, masz tu coś o swojej "normalnej" Anglii, za którą tęsknisz
I co niby z tego filmiku ma wynikać, oprócz tego, że jego autor jest przekonany, że lockdown nie powstrzymuje wirusa (co jest nie prawdą), uderza on w gospodarkę (co akurat prawdą jest) oraz nie podobają mu się działania tamtejszych polityków.
Przecież dokładnie coś takiego można by nakręcić o naszych politykach. Oraz dorzucić dużo, dużo więcej. Więc wytłumacz mi co Twoim zdaniem ten film miałby mi uświadomić? Że państwo Polskie działa lepiej niż państwo brytyjskie? No niestety nie działa. Porównaj chociaż ile ludzi zaszczepiło się tam a ile u nas. Bo to akurat, że nigdzie nie jest idealnie a politycy wszędzie się szmacą - akurat od dawna wiem

A przykładowo to, że Kaczyński poszedł sobie na cmentarz, Czerski odwiedzić babcię w szpitalu a Emilewicz na narty, podczas gdy reszta nie mogła, jest na samym końcu listy rzeczy, które wkurwiają mnie w tym kraju od 6 lat. Tam politycy też łamią wprowadzane przez siebie regulacje, ale ich głównym celem nie jest zawłaszczanie państwa na każdej możliwej płaszczyźnie dla siebie i swoich kolesiów. Więc podeślij mi filmik jeżeli rząd brytyjski masowo zacznie ładować swoich kolesiów do ichniejszych sądów, spółek skarbu państwa, służby cywilnej, różnie traktować finansowo samorządy, gdzie ich partia nie ma większości, zmieniać prawo pod interesy swojej partii, rozpierdalać instytucje będące bezpiecznikiem praworządności oraz wykorzystywać pandemię do przepchnięcia prawa, którego większość brytyjczyków nie popiera -tak jak u nas było z zakazem aborcji, zacznie próbować jak tu "zajconalizowac" prywatne przedsiębiorstwa, aby wkręcić swoich ludzi do ich zarządu a je zaprząc do politycznej działalności - oraz kombinować jak tu nałożyć kaganiec na media, których nie kontroluje - najlepiej przejmując je na własność, gnoić angielską kulturę, wprowadzając swoją własną, jako wroga stawiać "brytyjskie elity", szczuć w mediach na własnych obywateli, którzy go nie popierają, tamtejszy prokurator generalny będący członkiem rządu będzie ukręcać głowę aferom związanym z jego obozem rządzącym, z BBC zrobią coś na miarę TVP - a istotny odsetek brytyjskiego społeczeństwa będzie na to wszystko patrzył przez palce ze względu na socjal jaki dostaje i się cieszył, że "władza może i kradnie ale przynajmniej się z nimi" -kurwa jego mać - "dzieli". Wtedy pogadamy.
A tak w ogóle przy okazji tematu: to rozbawił mnie minister Niedzielski. Przy okazji sprowadzenia tego mężczyzny z paszportem dyplomatycznym z Anglii w u którego lekarze stwierdzili śmierć mózgu powiedział, że polska służba zdrowia ma lepsze standardy opieki niż angielska. Pamiętam, jak po wyjściu od lekarza pierwszego kontaktu w Anglii 3 godziny później, do żony dzwonili sami ze szpitala, że ma się stawić za 4 dni na badanie - wszystko załatwił lekarz zlecający badanie - co wywołało u nas realny szok kulturowy. W Polsce ostatnio na to samo badanie czekała 4 miesiące - po połowie dnia dzwonienia i szukania terminu. Będziemy mieli najprawdopodobniej w 2020 największy odsetek nadmiarowych zgonów w Europie. Mamy ograniczony dostęp do nowoczesnych terapii nowotworowych - jest z tym u nas prawie najgorzej w całej EU - tak, że chorym zostaje zrzutka w Internecie. Ogólnie długo można by się znęcać nad tym paździerzem jakim jest polski system opieki zdrowotnej. Ale w UK są gorsze standardy bo lekarze przepisują paracetamol a ciążę prowadzi położna a nie lekarz. Oni sami już się w tej swojej propagandzie sukcesu pogubili. Znajomy opowiadał mi ostatnio, że jego babcia po tym jak trafiła do szpitala 12 godzin leżała we własnych sikach, bez wody, jedzenia i jakiejkolwiek opieki bo nikt nie miał czasu się nią zająć i dopiero telefoniczna awantura sprawiła, że ktoś na nią zerknął. Później opowiadała, że jak spadło jej jedzenie na podłogę (była osłabiona) to usłyszała, że skoro spadło to najwyraźniej nie potrzebuje. (o dziwo potem jak była inna zmiana pielęgniarek wszystko było już ok) Ale takie to oto u nas są standardy. A nie te z pokazówki rządowej i hucpy z paszportem dyplomatycznym z której nabijał się nawet Terlikowski.
Echhh - wkurwiłeś mnie tym postem z samego niedzielnego rana
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"