ZaKotem napisał(a): Wady przestawiłeś, a zaletą jest to, że zapobiega wadom systemu alternatywnego.
Problem jest taki, że empiryczne doświadczenia z rozmytą odpowiedzialnością wzięły się z empirycznego istnienia owego alternatywnego systemu. I to rozmycie im większe tym system bardziej alternatywny, bardziej kafkowski...
Cytat:[/quote]Cytat: ja chcę PunisheraPrzecież masz. Nazywa się Ziobro. To jest dokładnie ta retoryka, na jaką łapie wyborców: teraz weźmiemy się ostro, znajdziemy winnych i dogryziemy się im do dupy, i jak szablą odbierzemy, co nakradli, to będzie prawo i sprawiedliwość. A ja to widzę tak, że właśnie jest chuj.
Sęk w tym, że Punisher nie łapie wyborców tylko skurwieli i nie jest elementem systemu tylko wynikiem wadliwości jego działania. Ziobro to zaś immanentne urzeczywistnienie systemu demokratycznego. Kretyniczny twór, który dąży do owej demokracji zniesienia przy aprobacie wyborców. Taka Targowica 2.0 w najczystszej postaci. Tylko nie wiem czy przysięgali carowi czy po prostu im się podoba jak świat płonie.
Sebastian Flak