To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dlaczego Hitler napadl na ZSSR gdy wojna z Anglia byla jeszcze w toku?
Teista:
Ale ZaKotem uważał, że w czasach kolonii z Afryki była sprowadzana żywność w ilości 100% lub chociaż 70% tego co zjadali w Europie.
Czyli, że z Afryki sprowadzano taką żywność która też mogła rosnąć w Europie bo hodowanie w Afryce +  sprowadzanie z Afryki  takiej ogromnej masy towarowej do Europy się opłacało, bardziej się opłacało niż na własne potrzeby hodować w Europie naprzykład ziemniaki, kaszę, mąkę i kapustę.

Nie wiem co dokładnie miał na myśli ZaKotem, bo z tego co napisał wynikało, że w czasach kolonii z Afryki sprowadzano kapustę i ziemniaki i buraki bo się Europejczykom nie chciało samym hodować w Europie kapusty, ziemniaków i buraków i Europejczycy woleli do tego wykorzystywać drugiej kategorii murzynków Bamboo z Afryki i wozić z Afryki do Europy statkami kapustę i ziemniaki. 
 No a potem według ZaKotem Firer Hitler chciał skopiować to hodowanie kapusty w Afryce i wożenie do Europy i Hitler według ZaKotem chciał hodować kapustę w Polsce i wozić do Niemiec - czyli towarowy z parowozem na węgiel z kapustą z Rzeszowa do Berlina wjechał na tor pierwszy (przy peronie drugim - puuuuffff puffff puffff lokomotywa parowa sapie na peronie a Niemcy się ustawiają w kolejce na dworcu kolejowym po polską kapustę naprzykład Gering i Gebbels)
Pierwsze słyszę, żeby w Afryce rosła kapusta i ziemniaki ale ZaKotem mniej więcej tak twierdził.  Nie widziałam w Afryce nawet traktora na polu - nie widziałam w telewizji. Czytałam że w Afryce w dzisiejszych czasach - ale nie w czasach kolonii - próbowano wyhodować afrykańskie mutacje chińskiego ryżu, który też w Chinach rośnie w gorącym klimacie tyle że w w wilgotnym a w Afryce są susze i skąpe opady deszczu.

Ty piszesz, że z Afryki sprowadzano w czasach kolonii nie żywność typu ziemniaki, kapustą i marchewka tylko inne rzeczy niż żywność - tę kość słoniową i żywicę kauczukową których to rzeczy w Europie nie ma - nie ma Słoni i nie ma drzew kauczukowych.

W Afryce pogoda sprzyja niskim kosztom przetrwania. Można się ubierać w przepaskę biodrową z trawy i spać w szałasie i jeść banany, których drzewa obficie owocują i prawie same rosną. Ciepło a nawet gorąco sprzyja temu, że na lekkiej diecie banany, orzechy kokosowe można przetrwać, nie trzeba tak koniecznie jeść mięsa a przynajmniej nie dużo mięsa.
W Polsce jest zimno. Trzeba zbudować jako taką chałupę z drzewa, zrobić okna, drzwi, wytworzyć w hucie i kuźni piec metalowy na węgiel lub drzewo, żeby się ogrzać zimą i chłodną wiosną i jesienią i żeby ugotować pożywienie. Żeby wytworzyć piec metalowy na węgiel lub chrust potrzebne są jeszcze maszyny na walcowni metali i maszyny do cięcia metalu i do obróbki skrawaniem - czyli wieś, żeby wyhodować ziemniaki i kapustę potrzebuje ciężkiego przemysłu.
Do zasadzenia drzew bananowych i zrywania rękami bananów z drzew w Afryce raczej ciężkiego metalowego przemysłu nie trzeba.

Ziemniaki i kapustę trzeba sadzić, trzeba zbierać trudniej niż banany z drzewa, trzeba pole orać, wykopki ziemniaków maszyną rolniczą lub przy pomocy konia. Trzeba ciepłego ubrania na zimę żeby wyjść do lasu po chrust lub drzewo i do wychodka zrobić kupę. W zimę w chałupie drewnianej też trzeba się ubrać, nie da się chodzić nago jak w Afryce w przepasce z trawy. Trzeba wytworzyć stal na garnki i wytworzyć same garnki na zupę.

Transport kosztuje. Transportuje się to co niezbędne. Rzeczy których w danym miejscu nie ma bo się nie da wytworzyć lub nie rosną.

ZaKotem pisał, że na Syberię sprowadza się żywność, chyba ziemniaki, kapustę, mąkę, owoce bo takie rzeczy tam nie rosną. Chyba też przetworzone mięso i konserwy z krów i kurczaków się sprowadza na Syberię.
Nie wiem czy na Syberii jedzą renifery, w każdym razie mięsa z reniferów się nie przetwarza, naprzykład do konserw mięsnych żeby magazynować. 
Nie słyszałam o konserwach mięsnych - renifer z jarzynami - ani nie widziałam konserwy mięsnej renifer z jarzynami na sklepowej półce naprzykład w markecie Auchan.
Może na Syberii jedzą renifery w jarzynach i rosół z renifera - nie znam się na tym, no ale raczej jestem przekonana, że jedzą też ziemniaki, kapustę i marchewkę sprowadzaną z cieplejszych regionów i co do tego ZaKot się ze mną zgadza. Nie jedzą na Syberii samych/tylko reniferów.

ZaKotem twierdził, że na Syberię się sprowadza żywność bo transport jest tani, odpowiedziałam mu, że na Syberię żywność się transportuje nie dlatego, że transport żywności jest tani tylko dlatego że innej opcji nie ma, ziemniaki, marchewka i kapusta oraz kurczaki same tam nie urosną.

Nie znam się na hodowaniu kurczaków w Afryce. Ale kurczaki chyba ciężko hodować w Afryce z przyczyn że tam jest gorąco. Chyba w Afryce kurczaki można hodować tylko na wolnym wybiegu na jajka a nie na mięso.
Hodowanie kurczaków metodą ściółkową lub w pomieszczeniu w klatkach to trzeba byłoby robić wentylację i klimatyzację, żeby kurczaki nie zdechły z gorąca. A klimatyzacja na prąd w Afryce to jest droga rzecz dla czarnych ludzi a co dopiero jako koszty hodowania kurczaków.

Teista, skoro w Afryce murzynki mają za mało bananów do jedzenia bo nie ma więcej placu, żeby zasadzić nowe drzewa bananowe, bo na piaskach pustyni drzewa bananowe nie urosną, to nic dziwnego że Unia Europejska w trosce o pełne brzuszki murzynków zabroniła sprowadzać bananów z Afryki, żeby murzynki się same najadły tymi bananami których mają mało.
Banany chyba się sprowadza do Polski z Ameryki południowej naprzykład Ekwador.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Dlaczego Hitler napadl na ZSSR gdy wojna z Anglia byla jeszcze w toku? - przez gąska9999 - 13.02.2021, 15:39

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości