To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dlaczego Hitler napadl na ZSSR gdy wojna z Anglia byla jeszcze w toku?
Problem, że Polska w 1933-39 miałaby być krainą rolniczą bez prawie żadnego przemysłu wydaje mi się niedorzeczny.
No bo jeśli to miało by być rolnictwo z niemieckimi traktorami to ta ilość ludzi która była na wsiach by wystarczyła żeby zrobić rolnictwo dla 80+ 40 milionów ludzi - polska + Niemcy. Wtedy przecież jednak w polskich miastach mieszkały by darmozjady: darmozjady w Warszawie, darmozjady w Krakowie, darmozjady w Lublinie, darmozjady w Białymstoku, w Gdańsku i Szczecinie chyba by ryby łowili w Bałtyku to tam by nie były darmozjady.
Bo przecież jeśli ludzie w miastach w Polsce  by nie pracowali w przemyśle to Niemcy musieli by wyprodukować więcej traktorów niż dla wyhodowania żarcia dla samych Niemiec czyli dla 80 milionów ludzi bo musieli by wyprodukować jeszcze traktory do wyhodowania żarcia dla Polaków czyli w sumie traktory do wyprodukowania żarcia dla 40+80 milionów ludzi.
No i jeszcze Niemcy musieli by wyprodukować piece na węgiel do domów na wsiach bo piece się psują oraz koła żelazne do wozów na siano i podkowy dla koni oraz garnki i patelnie bo w garnkach robią się dziury i garnki trzeba wymieniać na nowe, chyba jeszcze łańcuchy do wody w wiadrach do studni bo łańcuchy korodują.

Problem rolnictwa w Polsce bez traktorów wymagał by więcej ludzi do pracy w rolnictwie przy pomocy grabek i łopaty. I jakby z miast przyjechali ludzie na wieś do pracy w rolnictwie to by musieli się pomieścić w słabych i małych chatkach 30 metrów kwadratowych po 30 ludzi w takiej chatce.
Cierpiąc niewygody życia i spania w takim tłoku byli by mało wydajnymi pracownikami w rolnictwie i nie wiadomo czy wyhodowali by tyle kapusty i ziemniaków ile potrzebowali w Berlinie.
Natrafiłam jeszcze na problem wody w studniach na wsi. Bo nie każda wieś jest przy rzece, żeby nosić wodę z rzeki do picia, gotowania i mycia. A jako dziecko jeździłam w PRL-u na wieś do ciotki, gdzie były już nowoczesne domki jednorodzinne parter + piętro 100 metrów kwadratowych ale woda była ze studni i dla rodziny ciotki: ciotka, wujek, 2 bachorów tej wody już nie bardzo starczało do mycia i kąpieli, kąpali się raz w tygodniu w ledwie-ledwie wody na dnie wanny i wujek kąpał się w brudnej niespuszczonej wodzie w wannie po swoich bachorach. Bo wujek i ciotka nie chcieli się złożyć z innymi mieszkańcami wsi na wodociąg a władz PRLu nie było stać na wodociąg dla tej wsi za darmo to wodociągu nie było.
Były problemy z wodą w studni przy 4 osobach a jakby w wersji rolniczej polski bez traktorów w jednej chałupie miało mieszkać 30 osób i do jednej studni być przypisane 30 osób to wody niestarczało by na zupę i do mycia garnków.
Bez wody raczej trudno przeżyć i wykonywać rolnictwo aby zaopatrzyć innych ludzi w kapustę i ziemniaki.

Nie wiem jak jest ze studniami w Afryce bo przecież w Afryce chyba nie wszyscy mieszkają nad morzem z rekinami lub nad rzeką z krokodylami.
Czy wobec tego studni jest dostateczna ilość i czy w czasach kolonii tych studni była wystarczająca ilość bo przecież słyszałam, że w Afryce bachory umierają z powodu głodu czyli braku żywności ale nie słyszałam, żeby w Afryce umierali z powodu braku wody do picia lub żeby z powodu braku wody do mycia zapadali na jakieś choroby typu epidemie.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Dlaczego Hitler napadl na ZSSR gdy wojna z Anglia byla jeszcze w toku? - przez gąska9999 - 27.02.2021, 11:59

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości