To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dlaczego Hitler napadl na ZSSR gdy wojna z Anglia byla jeszcze w toku?
gąska9999 napisał(a):
Teista napisał(a):
gąska9999 napisał(a): Ja nie rozumiem o co była wojna Niemiec z ZSRR.
Ja też nie rozumiem o co była wojna  z ZSRR. Na pewno nie o ryby - Hitler był weganinem. Wszyscy mówią coś o zapewnieniu koniecznej przestrzeni do życia dla  narodu niemieckiego i może coś z prawdy w tym jest. W ogóle to Hitler świetnie dogadywał się ze Stalinem.

Ja tego nie rozumiem. Ta wojna dla mnie tak wygląda jakby wszyscy w niej uczestniczący byli niespełna rozumu.
Ty i ja tego nie rozumiemy i to jest właściwa reakcja, właściwa oczywiście dla normalnego człowieka. A kto jest normalnym człowiekiem?? To opisuje krzywa Gaussa. Normalny człowiek to ten, który rozumie poezję Tuwima. Słowacki, Krasiński – też rozumiemy - wielka sprawa. I nie zamierzam, tu w opozycji przytaczać „Słonia Trombalskiego” (choć to utwór ponadczasowy i stawia Tuwima jako pierwszego spośród wieszczów {Słowacki, Krasiński niech się schowa}), a prosty tekst, co wszystko wyjaśnia, bez przenośni, z jedyną, możliwą, sensowną interpretacją:

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
Przylepiać zaczną obwieszczenia,
Gdy "do ludności", "do żołnierzy"
Na alarm czarny druk uderzy
I byle drab, i byle szczeniak
W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
Że trzeba iść i z armat walić,
Mordować, grabić, truć i palić;
Gdy zaczną na tysięczną modłę
Ojczyznę szarpać deklinacją
I łudzić kolorowym godłem,
I judzić "historyczną racją",
O piędzi, chwale i rubieży,
O ojcach, dziadach i sztandarach,
O bohaterach i ofiarach;
Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
Pobłogosławić twój karabin,
Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
Że za ojczyznę - bić się trzeba;
Kiedy rozścierwi się, rozchami
Wrzask liter pierwszych stron dzienników,
A stado dzikich bab - kwiatami
Obrzucać zacznie "żołnierzyków".
- O, przyjacielu nieuczony,
Mój bliźni z tej czy innej ziemi!
Wiedz, że na trwogę biją w dzwony
Króle z panami brzuchatemi;
Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"

Żaden mesjanizm (pieprzyć mesjanizm),  a prosty przekaz. Tuwim to nie jest wieszcz polski. Jaki tam polski! To Wieszcz Światowy. Ten wieszcz prezentuje postawę Każdego Normalnego Człowieka (wg Gaussa). W tamtych czasach to był prawdziwy prekursor, w tym sensie, że jako pierwszy wyartykułował prostą myśl – najprostszą – nie że wymyślił. A jak ktoś ma inne zdanie, to zapraszam (kurka wodna) do dyskusji.
Nie wszyscy, co uczestniczyli w wojnie Radziecko- Nazistowskej  byli niespełna rozumu. Jedna ze stron słusznie zdefiniowała ten konflikt jako Wojnę Ojczyźnianą. Jedni atakowali, inni się bronili. To był powód wystarczający by Rosjanie, w ramach obrony swojej Dierżawy, stosując wszelkie dostępne środki mogli  nazwać tę wojnę Uświęconą, konsekrowaną przez samego Józefa Stalina, Największego Stratega w Dziejach Ludzkości, Największego Eksperta Ludzkiej Natury. I może to Gruzin, ale sercem - radziecki czieławiek, dusza rosyjska. Hitler w 41 popełnił wielką zbrodnię. Zadał zdradziecki cios Matce Rosji i realizując ponownie, sprawdzoną wcześniej strategię  blitzkriegu liczył, że będzie tak samo skuteczna jak w Polsce. Ale zaraz, zaraz… Polska to nie Rosja. Rosja jest ze 100 razy większa niż Polska i obietnice Göringa, choć przekonywujące, okazały się tak samo realne jak teoretyczna  wyższość Narodu Niemieckiego -  Deutschland Uber Alles. 

https://www.youtube.com/watch?v=a5Qz4HvdmXw 

Hitler, w tych pierwszych dniach wojny pokazał jak kwalifikuje naród rosyjski i jak będzie ten naród traktował w przyszłości  - Cyklon lub DDT - najlepsze lekarstwo na słowiańskie robactwo. Odpowiedź mogła być jedna, jedna i jedynie słuszna – należało zmieść z powierzchni ziemi szumowiny hitlerowskie. Rozmowy, pertraktacje – na to było już za późno. Cel został jasno określony i w pełni zrealizowany – wdeptać w ziemie hitlerowską zarazę, ewentualnie: „…Pokój z kulą w głowie…”. 
Ja jestem „człowiekiem Pokoju”. Nie szukam zwady, ale wiem też i rozumiem czym jest zemsta i zapalczywość Jahwe. To mój ulubiony z bogów i jedyny prawdziwy. Alleluja.

Bóg wstaje, a rozpraszają się Jego wrogowie
i pierzchają przed Jego obliczem ci, którzy Go nienawidzą.
Rozwiewają się, jak dym się rozwiewa,
jak wosk się rozpływa przy ogniu,
tak giną przed Bogiem grzesznicy.

Jutro należy do Nas. Diabeł
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Dlaczego Hitler napadl na ZSSR gdy wojna z Anglia byla jeszcze w toku? - przez Teista - 06.04.2021, 00:23

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości