Osiris napisał(a): Ja tylko chcę usłyszeć, dlaczego nie chcesz uzasadnić stwierdzenia, że PiS świadomie niszczy polskie istytucje. Przecież istnieje minimalna możliwość, że PiS nie przegra kolejnych wyborów i nie wierzę, że oni tego by nie chcieli.
PiS, mimo bycia u władzy od lat, pragnie przedstawiać się wyborcom jako partia walcząca z układem. W programie "Kasta" pokazują korupcyjny układ polityczno-sędziowski, z którym tylko PiS da sobie radę. I część wyborców w to wierzy, mimo iż obecnie to PiS można śmiało oskarżyć o stworzenie układów na przeróżnych płaszczyznach i w przeróżnych sferach. Narracja PiSu jest jednak mieczem obosiecznym, gdyż właśnie podważa zaufanie ludzi nawet do instytucji, które już przez PiS zostały przejęte. Ale może im nie zależy na instytucjach, gdyż liczy się tylko zdanie Jarosława... nie wiem. Już sama nazwa partii w połączeniu z tym co robią kompromituje/dyskredytuje/dewaluuje same pojęcia prawa i sprawiedliwości.
I mały prztyczek w stronę "totalnej" opozycji - ona i jej hasła też się kompromitują poprzez próby podejmowania wraz z PiSem wspólnych działań np. odnośnie podwyżek pensji poselskich. Nie powinna odwalać tego typu maniany. Zwłaszcza w dobie pandemii i czasów kiedy wielu ludzi traci swoje firmy i cały dobytek.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać