08.04.2021, 11:48
Cytat:To dlaczego nie porównujesz takich krajów tylko bierzesz za reprezentatywny przykład dość specyficzny przypadek Szwecji?
Zaraz się okaże, że każdy kraj, który podam będzie specyficzny. No ale dobra, lecimy.
Tajwan (brak lockdownu), liczba mieszkańców 23 570 000, zgony 10
Białoruś (brak lockdownu), liczba mieszkańców 9 413 446, zgony 2314
A wisienka na torcie https://forsal.pl/gospodarka/artykuly/80...e-tak.html
Można sobie prześledzić inne stany USA, które nie stosowały zamykania gospodarki. Jest to o tyle miarodajne, że dotyczy jednego kraju.
Cytat:Ale wiesz, że efekty większej kasy na służbę zdrowia byłby widoczne po kilku latach. Obecnie największym problemem jest brak kadr - a tych nie da się zorganizować w kilka- kilkanaście miesięcy.
Uważam, że w wielu czynnościach lekarza mogłaby zastąpić pielęgniarka, która jest po wyższych studiach medycznych. Obiło mi się o uszy, że dzień zamkniętej gospodarki to strata 1,3 mld zł. 1,3mld zł to tyle ile WOŚP uzbierało przez 28 lat swojej działalności.
Dlatego wzorem innych krajów uważam, że gdyby wpompować tą kasę w lekarzy (których można sprowadzić np. z Ukrainy odpowiednio wysokimi zarobkami), szpitale i sprzęt to liczba zgonów byłaby podobna lub niższa. Ale nie zarżnęlibyśmy gospodarki. Tak uważam i opieram się też na danych z innych krajów.
Tak przy okazji jestem ciekaw jak na ludzkie zdrowie wpłynęło to, że nie można było wychodzić z domu, nawet do lasu, nie można chodzić na siłownie itd.
Cytat:Jest to oczywiście nieprawda. Badania kliniczne nad amatadyną trwają. A to, że do tej pory nie było takich badań wynika po prostu z braku mocniejszych przesłanek, że lek ten może być skuteczny na covid. Badania kliniczne zostały wszczęte raczej pod presją opinii publicznej niż z jakiś merytorycznych powodów. Być może okaże się, że ten lek ma jakąś skuteczność - ale tu trzeba czekać na wyniki badań a nie na opinię jakiegoś lekarza.
2 tygodnie temu czytałem, że jeszcze się nie rozpoczęły, widocznie nagonka medialna przyspieszyła sprawę - i dobrze.
Sam też jestem dość sceptyczny, jednak takie badania nie są drogie, jakieś przesłanki ku temu aby to zbadać są (tak uważa Prof. dr hab. n. med. Konrad Rejdak, kierownik Katedry i Kliniki Neurologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie). Dlaczego nie dać szansy polskiemu profesorowi medycyny? Lek jest gotowy, tani, myślę, że warto spróbować.