Lampart napisał(a): Chciałbym poznać zdanie forumowiczów na temat adekwatności/skuteczności matematyki w opisie zjawisk. Niektórzy jak np. Max Tegmark, twierdzą, że rzeczywistość, to po prostu struktura matematyczna - twierdzenie nieweryfikowalne, rozwiązujące zagadkę bardzo bezpośrednio.Dla mnie matematyka wbrew powszechnym twierdzeniom nie jest królową nauk. Królową nauk jest fizyka. Matematyka została stworzona przez ludzi na potrzeby
Generalnie ludzi pod względem tego problemu można podzielić na 4 obozy wg takich stanowisk:
Platonizm - matematyczne obiekty nie są wytworem człowieka, artefaktem, tylko odkrywanymi abstrakcjami istniejącymi poza czasem i przestrzenią.
Agnostycyzm - odpowiedniość matematyki wzgledem zjawisk jest zagadką.
Nominalizm - matematyczne obiekty nie istnieją, są to użyteczne fikcje.
Matematyczny realizm/matematyczny monizm - świat jest matematyczną strukturą twierdzenie które nabrało ostatnio rozgłosu za sprawą książki ww Maxa Tegmarka.
Ja nie jestem platonistą ale przyznam, że ta zagadka trochę mnie trapi
Poniższy link zawiera krótkie wprowadzenie do tego tematu
https://www.granicenauki.pl/matematyka-j...iata-25956
opisu zjawisk fizycznych i ewentualnego ich przewidywania. Ma jednak podstawowe wady z których najważniejsze moim zdaniem to pojęcie nieskończoności i zera. Wydaje się bowiem że
w rzeczywistości zera i nieskończoność nie istnieją. Stąd trudności w stworzeniu dokładnego opisu matematycznego czarnej dziury, początku wszechświata etc. Te niedoskonałości
wynikają jednak z naszej ograniczonej wiedzy na temat rzeczywistego wyglądu i funkcjonowania wszechświata Jest to jednak narzędzie podobnie jak fizyka Newtona wystarczające do stosowania na co dzień. Matematyka oparta jest na aksjomatach co prowadzi do czasami sprzeczności co wykazał jakiś polski matematyk w latach bodajże 50tych i nadal nie wiadomo co z tym fantem zrobić. Co jednak nie zaprzecza jej wystarczającej dokładności
w codziennym zastosowaniu projektowaniu nawet bardzo zaawansowanych urządzeń i modeli i pozwoliła i pozwala na spektakularne przewidywanie niektórych zjawisk fizycznych.