EusMadeus napisał(a): A gdzie niby masz ten wolny rynek w USA? To, że coś jest prywatne nie oznacza, że państwo nie nakłada na ten sektor absurdalnych regulacji.Ale to jest absurdalny wniosek, że wina się bierze z tych regulacji. Ogólnie obserwowana zasada jest taka, że służby zdrowia działające lepiej są publiczne. A służba zdrowia USA, która ma charakter w większości prywatny działa gorzej. Ty postulujesz, że gdyby służba zdrowia USA poszła jeszcze bardziej w tym kierunku, w którym odstaje od wzorców, to by była lepsza. A czemu?
Cytat:Tak jak go napisałem.Miałem go interpretować bezmyślnie?
Cytat:Nie napisałem, że wszyscy trafiają na bruk, nie napisałem też, że nikt nie trafia.W ogóle Twoje zdanie nie zawierało kwantyfikatora. Jednakże kwantyfikator szczególny byłby w tym przypadku trywializmem (istnieje jedna osoba bezdomna w Polsce). Dlatego należy uznać, że był tam domyślny kwantyfikator ogólny.
Cytat:Gdyż jest to sprawiedliwe i opłacalne dla wszystkich (na dłuższą metę).Czego oczywiście nie dowiedziesz.
Cytat:No chyba, że jesteś komunistą to masz prawo uważać inaczej.No tak. Bo kto nie jest leseferystą z atomowym krasnalem w ogródku, ten jest komunistą.
Cytat:Ale po co to dzielić na 2 sektory?No wlaśnie po to, żeby uzyskać ten efekt, który Ty rzekomo chcesz uzyskać – żeby ratować życie wszystkim, a bogatym umożliwić sikanie do złotych kaczek.
Cytat:Jak coś się stanie to powinni pacjenta przewieść do pierwszego szpitala a nie jechać z nim 200 kilometrów do prywatnego.Szpitale publiczne też oferują świadczenia płatne przecież.
Cytat:Teraz jest. Zauważ, że każde mocarstwo kiedyś upada.Ale przecież ja nie piszę o żadnym mocarstwie.
Cytat:Tendencje do lewicowości są szkodliwe i czas to pokaże.A jak nie pokaże?
Cytat:I nie proś mnie o jakąś kwotę bo wiadomo, że często te osoby nie wydadzą tej kasy na zdrową dietę tylko na papierosy i alkohol.Postulowałeś wyżej, że istnieje taka kwota, przy której nie da się stworzyć zdrowej diety i koniec. A poproszony o konkrety zaczynasz kręcić. Argument „wydadzą na papierosy i alkohol jest bzdurny”. Osoba zarabiająca 10k może przecież w pierwszym tygodniu przepić całe pieniądze przy pomocy koniaku XO.
Cytat:Gratuluję tak dobrze stuningowanego auta, że Twoja Kia dowiezie Cię tak szybko jak ferrari.Podejrzewam, że w cyklu miejskim przy w miarę bezpiecznej jeździe nie ma różnicy.
Cytat:Społeczeństwo wysyła sygnały do rynku czego w danej chwili potrzebuje.No nie. Sygnały do rynku wysyłają pojedynczy członkowie społeczeństwa. Ich intencje mogą być zgodne z dobrą większości, a mogą nie być.
Ujmując to w języku teorii gier – istnieją gry, w których równowaga Pareto i równowaga Nasha są tożsame. Dla takich gier rzeczywiście leseferyzm jest najlepszy. Jednakże libertarianie zupełnie z dupy założyli, że wszystkie gry są takie.
Cytat:Tak.Wybacz, ale z takim podejściem miejsca tutaj nie zagrzejesz.