EusMadeus napisał(a): Dlaczego tak uważasz?Napisałem, dlaczego tak uważam. Uważam tak dlatego, że systemy wydajniejsze są bardziej regulowane i bardziej publiczne, a nie mniej.
Cytat:Jesteś przeciwnikiem wolnego rynku? Urzędas ma nam mówić jak mamy się rozliczać pomiędzy sobą?Ile Ty masz lat?
Cytat:Możesz to uzasadnić?No przecież uzasadniłem. W obrębie OECD – najbogatszych krajów świata USA ma najdroższą służbę zdrowia, która nie przewyższa wydajnością tańszych publicznych.
Cytat:Ale gorzej od czegoMasz przecież źródło, w którym jest podane, z jakimi państwami porównywano.
Cytat:Nie, ja postuluje wolny rynek usług medycznych + minimum dla każdego obywatela z podatków.No to jest przecież to co mamy teraz. Co prawda podatek nazywa się „składka”, ale jest obowiązkowy, zatem jest podatkiem.
Cytat:Pewnie nie wpadłeś na to, że jeśli coś jest dobre to może to być dobre i dla biednych i dla bogatych.A jak wyciągnąłeś ten wniosek?
Cytat:No i? Co ma wspólnego szpital państwowy oferujący płatne usługi z prywatną służbą zdrowia (w kontekście zadziałania mechanizmu wolnorynkowego, o którym cały czas piszę)?Są placówki państwowe oferujące usługi płatne. Są placówki prywatne mające kontrakt z NFZ. Zatem, generalnie, mamy system mieszany.
Cytat:Nie dla się stworzyć zdrowej diety każdemu, czy też zdecydowanej większości ludzi.Gdyż?
Cytat:Ty mi zaczniesz udowadniać co można z daną kwotę kupić a ja zacznę sprawdzać zapotrzebowanie człowieka w witaminy, minerały (+inne związki), kcal i tą dietę negować. Po co to komu?Na pytanie „po co komu dyskusja” każdy użytkownik forum odpowiada sobie we własnym zakresie. Jednakże absurdem jest, że ktoś przychodzi na to forum twierdząc, że dyskusja jest „po nic”.
Cytat:Czasami o życiu lub śmierci decydują minuty a nawet sekundy. No ale ok... bezpiecznie w cyklu miejskim heheh.Naprawdę uważasz, że zapierdalanie 200 na godzinę w obszarze zabudowanym to dobra strategia, jeśli chodzi o ratowanie życia?
Cytat:No wybacz, ale poruszasz się w oparach absurdu. Ja ostatnio nabyłem coś zrobionego na moje indywidualne zamówienie (nietypowego). Żaden urzędnik, polityk itd. nigdy by nie wpadł że aby dać mi szczęście to ja coś takiego potrzebuję. A ten zły przedsiębiorca kierujący się chęcią zysku na to wpadł.No właśnie. Jednocześnie nikt od tego na ulicy nie umarł, ani nie popadł w długi. Ergo – w tej akurat kwestii leseferyzm jest korzystny.
Cytat:Zarabiasz 5tyś netto, czyli 3,6tyś na rękę a 6tyś płaci przedsiębiorca.Nie rozumiem. „tyś płaci” gwałci związek zgody. Popraw powyższe zdanie tak, żeby było po polsku.
Cytat:Potem idziesz do sklepu i w każdym towarze, który kupujesz płacisz podatek VAT + setki innych podatków, danin.Istnieją potrzeby indywidualne; istnieją potrzeby zbiorowe. Te pierwsze pokrywa się z własnej kieszeni, a te ostatnie z podatków. Co tutaj jest niezrozumiałego?
Oni uważają, że lepiej wiedzą za Ciebie co zrobić z Twoją kasą. A ja uważam, że lepiej to wiesz Ty.
Cytat:Nie zależy mi.Przypomnę Ci, jak będziesz jojczał z powodu ostrzeżenia.