Dwa Litry Wody napisał(a): DziadBorowyNic takiego nie zademonstrowałem.
Jak zademonstrowałeś na własnym przykładzie dążenie do minimalizacji ryzyka zakażeniem nie jest jedynym, ani nawet najważniejszym czynnikiem w oparciu o który kształtujemy swoje zachowania i postawy
Cytat:. Dlaczego zatem twoja, oparta na subiektywnych przesłankach, kalkulacja ryzyka ma być lepsza od opartej na równie subiektywnych przesłankach kalkulacji opisanych przez Lumbera osób?
Ponieważ ja nie dokonuję subiektywnej kalkulacji a po prostu stosuję się do narzuconych społeczeństwu zasad, mimo iż subiektywnie cześć z nich uważam za zbędne. Skoro jest zakaz chodzenia do fryzjera to do fryzjera nie chodzę niezależnie od mojej subiektywnej oceny ryzyka takiego działania. Moja postawa opiera się na pewnej idei ładu i współżycia społecznego postawa osób opisanych przez Lumbera na egoizmie i postawach antyspołecznych.
Cytat:Czyli osoby, które jesienią uczestniczyły w serii protestów zorganizowanych przez Strajk Kobiet zachowywały się nieodpowiedzialnie, dobrze zrozumiałem?
Nie aż tak jak próbowała to przedstawić rządowa propaganda, bo ryzyko zarażenia na wolnym powietrzu nie jest duże, ale owszem w pewnym stopniu było to nieodpowiedzialne. Zważywszy jednak na to jakie motywy kierowały tymi osobami moralnie oceniam to zupełnie inaczej niż wizytę u fryzjera czy też imieniny i ciasteczko u cioci.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"