lumberjack napisał(a): Na razie minęło 6 godzin od zaszczepienia i nic mi się nie dzieje. Nie czuję się kontrolowany przez Billa Gatesa ani nie słyszę w głowie jego głosu więc nie jestem tak do końca pewien czy mnie dobrze zaczipowali.
Jeśli nic nie zauważyłeś tzn., że cip został poprawnie aktywowany.
Cytat:Ten system nie działa. Dlaczego Polska bije rekordy umieralności na COVID-19 w Europie?
- Doszliśmy do momentu, kiedy rząd pokazuje jakieś dane, a my nie rozumiemy, skąd się wzięły i co z nich wynika. Konferencja rządu zamieniła się w tablicę informacyjną. A my obstawiamy, co dziś rządzący wymyślą i jak spróbują to uzasadnić. Nikt nie próbuje informować ludzi, na jakiej podstawie podejmuje się decyzje - mówi w rozmowie z Kornelem Wawrzyniakiem, Łukasz Jankowski – prezes Okręgowej Izby Lekarskiej w Warszawie.
Znowu ktoś powiedział to co myślałem wiele miesięcy temu. Nie rozumiem tylko dlaczego i teraz, i wcześniej, nie było wokół tego szerokiej dyskusji. Wszyscy tylko kiwają głowami. lol
Cytat:Rząd postawił wszystko na jedną kartę – walczy z pandemią przez obostrzenia. Tyle że były one wprowadzane nieudolnie, a członkowie rządu sami sobie przeczyli - ocenia prezes Okręgowej Izby Lekarskiej w Warszawie
– W mojej ocenie jesteśmy po szczycie zakażeń trzeciej fali. Widzę, że chorych jest mniej, zwalniają się respiratory i łóżka na oddziałach covidowych - dodaje
Łukasz Jankowski uważa, że po roku walki z pandemią, lekarzom towarzyszy przede wszystkim bezsilność. - Części pacjentów z COVID-19 nie udaje się uratować. Największym wyzwaniem będzie zaś przyszłość pocovidowa. Nie widzimy żadnej strategii na czasy po pandemii. Nie widać, żeby system miał się zmienić - mówi
Kornel Wawrzyniak, "Przegląd": Dane są bezlitosne – jeśli chodzi o walkę z pandemią, wypadamy najgorzej w całej Unii. Według raportu WHO z 14 kwietnia najwięcej zgonów na 100 tys. mieszkańców wśród chorych na COVID-19 w Europie zanotowano w Polsce.
Łukasz Jankowski, prezes Okręgowej Izby Lekarskiej w Warszawie: To fakt, Polska wypada źle we wszystkich statystykach, i to od samego początku pandemii. Najpierw mówiliśmy o zbyt małej liczbie testów. Później o bardzo wysokim odsetku pozytywnych wyników. Był taki moment, kiedy zaprzestaliśmy śledzenia epidemii. Przerzuciliśmy ciężar walki z pandemią z sanepidu na lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej i nie wykorzystaliśmy czasu na przygotowanie się do kolejnej fali zakażeń. Uważam, że włodarzy systemu opieki zdrowotnej zaskoczył brytyjski wariant SARS-CoV-2.
Czy można było działać lepiej?
Na pewno tak. Startowaliśmy z dosyć dobrego miejsca. Polska jest powyżej europejskiej średniej, jeśli chodzi o liczbę łóżek szpitalnych w przeliczeniu na milion mieszkańców. Natomiast baza sprzętowa była słaba, już przed pandemią mówiliśmy, że aparaty do mierzenia ciśnienia lepimy taśmą klejącą. Do tego mamy najmniej lekarzy na tysiąc mieszkańców w całej Unii Europejskiej. To sprawiło, że od początku pandemii mieliśmy ogromny problem z zapewnieniem podstawowej opieki medycznej.
/przegląd
Rząd dobrej zmiany PiS robi wszystko dla Polaków. hm, hm.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.