@żeniec
Nadal nie łapię, jakie zalety miałaby mieć Twoja metoda, jeżeli to tylko inny wariant binarności. I nawet nie jestem pewien, czy też chcesz użyć 10 myszy, czy więcej.
Moim zdaniem dla zadania "liczba zatrutych butelek n jest nieokreślona" nie ma rozwiązania poniżej 999 myszy. Ale być może jest jakaś metoda na namierzanie butelek zatrutych, kiedy n jest określona i n>1? Trzeba by pogłówkować trochę. I może wyjdzie, jak liczba myszy m jest zależna od n. Ale to może później.
A ponieważ minął dzień od zadania zagadki, dam podpowiedź. Są trzy miejsca zagadki, które mają podwójne dno. To znaczy jest ich więcej, ale te trzy musiałem zakamuflować mocniej, gdyż inaczej zbyt szybko mogą naprowadzić na właściwy trop:
Nadal nie łapię, jakie zalety miałaby mieć Twoja metoda, jeżeli to tylko inny wariant binarności. I nawet nie jestem pewien, czy też chcesz użyć 10 myszy, czy więcej.
Moim zdaniem dla zadania "liczba zatrutych butelek n jest nieokreślona" nie ma rozwiązania poniżej 999 myszy. Ale być może jest jakaś metoda na namierzanie butelek zatrutych, kiedy n jest określona i n>1? Trzeba by pogłówkować trochę. I może wyjdzie, jak liczba myszy m jest zależna od n. Ale to może później.
A ponieważ minął dzień od zadania zagadki, dam podpowiedź. Są trzy miejsca zagadki, które mają podwójne dno. To znaczy jest ich więcej, ale te trzy musiałem zakamuflować mocniej, gdyż inaczej zbyt szybko mogą naprowadzić na właściwy trop:
bert04 napisał(a): Było nas kiedyś czterech przyjaciół. Mieliśmy cztery sługi. Cztery kolory żeśmy mieli. Każdy swoimi drogami chadzał, każdy inaczej, ale taki już los. A potem się wszystko pozmieniało. Przybyło nas, ubyło barw. I każdy inaczej się ubiera, inaczej się nazywa, nawet z zaimkami nie wiadomo do końca. I każdy się prowadzi inaczej, niż onegdaj. Tylko ja taki sam jak przed X wiekami, zasadniczo nic nie zmieniłem. Ale właśnie o mnie mówią, że jestem jakiś inny, że ciężko moje kroki przewidzieć, nawet mnie przezywają za to. Mnie? Serio? Kim więc jestem?
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!