Adam M. napisał(a): Ale Polski Lad nie ma zadnego zwiazku z demokracja
Moim zdaniem ma duży związek. Jest to transfer kasy od klasy średniej do tych mniej zarabiających. Oczywiście tych drugich jest więcej i to oni będą głosować za PiS.
Adam M. napisał(a): Zmiana systemu podatkowego wydaje mi sie o tyle racjonalna ze dotychczasowy sytem byl degresywny, czyli najwiecej placili procentowo ubodzy i najubozsi
Procentowo tak, natomiast 19% od 100tyś to jest 19tyś zł. Także pod względem kwotowym ludzie zamożni i tak płacili dużo. Teraz część przedsiębiorców zamiast płacić podatki zacznie wydawać kasę na doradców podatkowych.
Ja będę płacił podatki, natomiast koszt tych podatków przerzucę na klientów - jeśli inni przedsiębiorcy też tak zrobią to wzrosną ceny (inflacja).
Edit:
Chciałbym jeszcze dodać, że z punktu widzenia ludzi, którzy płacą co miesiąc kilkadziesiąt tyś zł podatków dochodowych to przez Państwo są tak samo traktowani jak ludzie, którzy są np. bezrobotni i nic nie płacą. Jednak jeśli się co miesiąc robi przelew na te kilkadziesiąt tyś to człowiek chciałby dostać coś w zamian. To co proponuje rząd to zwiększenie opodatkowania o 9% a w zamian oczywiście nie dostanę niczego. Mnie podatki nie martwią bo i tak zapłacą za to moi klienci, natomiast uważam, że skończy się to wysoką inflacją.