To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy ład = inflacja i triumf demokracji
żeniec napisał(a): Bogowie, brońcie nas przed takimi idealistami!

Powiem więcej - państwo mnie wkurwia. Skala marnotrawstwa przeraża. Jestem niemalże anarchistą, a na pewno minarchistą.

żeniec napisał(a): Takich stworów, jak autokratyczny wolny rynek, to nie ma.

No wiem, dlatego ludzie tacy biedni i dlatego tak źle im się żyje Język I dlatego warto by było wprowadzić takiego stwora - aby ludziom żyło się lepiej Uśmiech

żeniec napisał(a): Od jakości rządów zależy poziom dobrobytu w państwie, a jak już zefciu wspomniał, autokracja się trzyma dzięki lojalności armii i tajnych służb, a nie zadowoleniu obywateli.

A co jeśli chodzi mi tylko o ogólny dobrobyt ludzi, a na autokracje mam wyrąbane? Autokracja byłaby jedynie środkiem do celu, narzędziem potrzebnym do wprowadzenia najlepszej dla ludzi formy gospodarki, która umożliwi szybki ogólny dobrobyt, który siłą rzeczy zmusi autokrację do przekształcenia się w demokrację z bogatymi obywatelami, którzy z racji swego dobrobytu nie dadzą posłuchu populistom od pincetplusów etc.

żeniec napisał(a): Powiedz szczerze, chciałbyś żyć w Chile za czasów Pinocheta?

Przed udzieleniem odpowiedzi musiałbym najpierw tego życia doświadczyć.  A tak to masz ode mnie tylko pustą i raczej nic nie wartą deklarację-przypuszczenie, że prawdopodobnie bym się tam odnalazł jako osoba wspierająca reżim Pinocheta.

żeniec napisał(a): Pieniądze już od dawna nie mają pokrycia w niczym, ale to akurat nie jest problemem, o ile polityka monetarna jest w miarę rozsądna.

Kurna. Nie znam się ale jak czytam ile euro, dolarów, jenów jest każdego dnia drukowanych*, to się boję. To mnie się z niczym dobrym nie kojarzy. Pieniądz ma odzwierciedlać wartość wykonanej pracy lub produktu. W momencie gdy zaczyna się go wytwarzać w horrendalnych ilościach bez pokrycia w czymkolwiek, to się go moim zdaniem psuje. I się w końcu zrobi chuja warty.

*BTW

Co jeśli ludzkość przejdzie kiedyś na pieniądze wirtualne? Jak już nawet nie będzie trza papirków drukować to co będą robić banki? Jakiś uprawniony bankier-informatyk będzie se po prostu siedział w necie i dopisywał zera?

żeniec napisał(a): Narzekasz na obecny dodruk pieniądza, ale również za Pinocheta w Chile dwucyfrowa czy nawet trzycyfrowa inflacja była normą plus kosmiczne bezrobocie. No i jak myślisz, jak rząd Pinocheta radził sobie z kryzysem finansowym? Pukał do drzwi IMF prosząc o niskooprocentowane pożyczki i robił bailouty za pomocą banku centralnego.

Czytam se właśnie https://pl.wikipedia.org/wiki/Chilijski_cud#Kryzys

No rzeczywiście nie ma tu jasnej sytuacji. Niby dużo tego wolnego rynku wprowadzono, ale nie okazał się on remedium(em? Język) na problemy chociaż w wielu sferach miał dobry wpływ na dobrobyt ludzi.

żeniec napisał(a): Rząd wydający/pożyczający pieniądze to jeszcze nie socjalizm, bo większość mechanizmów rynkowych jest zachowanych. Jak zaczną uspołeczniać środki produkcji, to trzeba zacząć się bać.

Wydawanie i pożyczanie istniejących pieniędzy mnie nie przeraża. Przeraża mnie tworzenie pieniędzy z niczego, nie mających pokrycia w niczym i wydawanie ich jakby nigdy nic. Przecież wszystkie polskie pseudotarcze gównoantykryzyowe na tej zasadzie działają.

żeniec napisał(a): No to to samo pytanie - jaki miałby być mechanizm tego pierdolnięcia?

O taki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperinflacja

https://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperinfla...eimarskiej

Cytat:W okresie międzywojennym przyczyn hiperinflacji upatrywano w:

- deprecjacji marki przekładającej się na wzrost cen i płac prowadzącego do emisji dodatkowego pieniądza (teoria bilansu płatniczego),
    - nadmiernej emisji pieniądza w celu pokrycia deficytów budżetowych wynikających z potrzeby finansowania I wojny światowej, powojennej odbudowy gospodarki oraz spłat reparacji wojennych (ilościowa teoria pieniądza).

Tera mamy derpecjację euro i dolara. Wzrost cen i płac, emisja dodatkowego pieniądza. Nadmierna emisja w celu pokrycia deficytów budżetowych wynikających z potrzeby finansowania pocovidowej odbudowy gospodarki...

zefciu napisał(a): Znowu – jeśli spojrzymy na teorię selektoratu, to zobaczymy, dlaczego ów mityczny „autokratyczny wolny rynek” jest instytucją rzadką.

Może i rzadką ale się zdarzyła.

zefciu napisał(a): Jest to po prostu błędna, wręcz samoorząca się strategia dyktatorskiej władzy.

To nie jest błąd. To jest dodatkowy atut tej koncepcji.

zefciu napisał(a): Na pewno jednak nie jest to sposób na trwałe i stabilne sprawowanie rządów.

Ale mógłby to być może sposób na wyrwanie kraju z biedy zamiast tkwienie w tym w czym tkwi od długiego czasu Wenezuela lub Grecja.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 23.05.2021, 15:11
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 23.05.2021, 15:51
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 23.05.2021, 19:58
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez lumberjack - 23.05.2021, 23:18
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 24.05.2021, 08:58
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 24.05.2021, 10:23
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 26.05.2021, 14:06
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 01.06.2021, 12:12
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 02.06.2021, 09:42
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 03.06.2021, 16:19
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 04.06.2021, 12:22
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 05.06.2021, 08:38
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 15.06.2021, 12:09

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości