To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy ład = inflacja i triumf demokracji
EusMadeus napisał

Cytat:EusMadeusChłopie jeśli coś jest udowodnione to tak jest, koniec kropka. Ja natomiast zabieram głos w dyskusjach, w których dana rzecz nie została jeszcze udowodniona. Mam tylko argumenty ale nie mogę swojego zdania udowodnić w sposób naukowy.

Piszesz banały w stylu "Szwajcaria straci swoją demokrację" dodając, że takie jest twoje zdanie i nazywasz to argumentem. Ale po raz kolejny żadnego wyjaśnienia. Chyba nie rozumiesz, co słowo "argument" znaczy.

Cytat:Król jest właścicielem kraju więc w jego interesie jest aby kraj się rozwijał i był bogaty.
Przykładów jest bez liku ale podam jeden z bardziej współczesnych- król Etiopii Haile Selassie I. Jak bogata stała się Etiopia za jego rządów? Ponadto jeśli trafi się idiota/psychol z nieograniczoną władzą to może własnoręcznie doprowadzić kraj do ruiny. A ty zakładasz bezpodstawnie, że skoro król, to już musi być geniuszem lub kolejnym Gandhim.
Cytat:Król myśli o tym aby przekazać swojemu synowi dobrze prosperujący kraj.
A skąd taka naiwna myśl? Jest wiele przykładów historycznych władców posiadających praktycznie nieograniczoną władzę, którą wykorzystywali w każdy możliwy sposób i absolutnie nic nie obchodziło ich to, w jakim stanie kraj się znajduje gospodarczo albo jak będzie wyglądać w przyszłości. 
Cytat:Król nie może sam siebie okradać.
Bzdura - wielokrotnie królowie wykorzystywali budżet państwowy dla wzbogacenia rodziny, rodu, przyjaciół, własnych zachcianek, luskusu, niepotrzebne wojny itd, nierzadko zostawiając kraj w ruinie. Twoja naiwność nie zna granic. 
Cytat:Dla polityka nie liczy się przyszłość kraju, może kraj zadłużyć, istotne są tylko kolejne wybory.
I znowu - jest pełno przykładów, gdzie królowie zadłużali kraj dla własnych celów na szkodę kraju. 
Cytat:Król działa jak najlepiej dla swojego królestwa. Nie musi przekupywać ludzi ich własnymi pieniędzmi aby wygrać wybory - jest królem i może robić to co słuszne. Nie musi być populistą, nie musi się przypodobać za wszelką cenę plebsowi.
Czy ty masz 10 lat? Król może robić to co słuszne... serio - znam dzieciaki ze szkoły podstawowej, które lepiej rozumieją ustrój monarchistyczny. 
Cytat:Sam sobie zazdroszczę tego IQ.
Jak można sobie czegoś zazdrościć? 

Cytat:Luksemburg ma króla. Jest to najbogatszy kraj na świecie pod względem pkb na mieszkańca. Tam nie ma monarchii takiej o której ja tu piszę, natomiast król ma coś do powiedzenia.
Jestem przekonany, że demokracja się nie sprawdzi, natomiast raczej nie dożyję tego.
A mniejszego kraju się nie dało? Przecież wielki książę Luksemburga nie jest właścicelem państwa. Zresztą to jest monarchia tylko z nazwy, tak naprawdę Luksemburg ma wiele cech demokracji parlamentarnej. Wydaje mi się, że jest nawet lepszym przykładem niż Polska w tym względzie. W zasadzie jest przez niektórych uważany za jeden najbardziej demokratycznych krajów na świecie. A ty wybrałeś go na przykład monarchistyczny. 

Cytat:Gdy przegnie pałę to może zostać zabity.

Czyli król ma czynić dobrze w obawie o swoje życie. A jak premier Polski przegnie pałę to nie może zostać zabity? Serio, mam wrażenie, że rozmawiam z dziesięciolatkiem.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 23.05.2021, 15:11
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 23.05.2021, 15:51
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 23.05.2021, 19:58
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 24.05.2021, 08:58
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez Osiris - 24.05.2021, 08:24
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 24.05.2021, 10:23
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 26.05.2021, 14:06
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 01.06.2021, 12:12
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 02.06.2021, 09:42
RE: Nowy ład = inflacja i triumf demokracji - przez zefciu - 03.06.2021, 16:19