EusMadeus napisał(a): Myślę, że aby ocenić dane rozwiązanie jest potrzebny czas. Warto sprawdzić ile czasu w Szwajcarii była monarchia a ile demokracja.
Pomijając okupację przez różne tam cesarstwa rzymskie różnych narodów to monarchią nie byli nigdy. Demokracja datuje się na 1291, tzw. Stara Konfederacja Szwajcarska. Dla porównania, w tych latach polska wychidziła z rozbicia dzielnicowego a Łokietek musiał uciekać przed Wacławem II, ówczesnym królem PL.
Osiris napisał(a):Cytat:Sam sobie zazdroszczę tego IQ.Jak można sobie czegoś zazdrościć?
Zazdrości się rzeczy, których się nie posiada.
I jeszcze przeniesione z równoległego tematu o podrywie:
EusMadeus napisał(a): (...)
Zanim zostaliśmy parą spotykałem się z trzema kobietami i nie będę ukrywać, że była kobieta, która bardziej mi odpowiadała z charakteru, jednak wybrałem "fajną laskę". Wiem, że to być może prymitywne zachowanie, natomiast myślę, że większość mężczyzn postąpiłoby podobnie.
To mimowolnie najlepszy komentarz do równoległego tematu o monarchii. Wiem, że król powinien wybierać sobie za żonę osobę, z którą założy trwały związek. Że powinien dobrze przygotowywać dzieci do przejęcia władzy bez wywoływania wojny domowej. Że powinien dbać o wszystkie stany mając na uwadze, żeby państwo przetrwało wieki. Natomiast prawda jest taka, że sporo mężczyzn myśli, pardon, chujem, czy to przy wyborze kobiety czy królowej. Że króle są tak samo dobrymi czy złymi rodzicami, jak reszta społeczeństwa, tyle że skutki są gorsze, jak na tronie zasiądzie jakiś Iwan Groźny. Że na jednego dbającego o dobrobyt kraju przypadnie jeden dbający o dobrobyt brzucha.
Ad moderacja: nie ja otworzyłem te drzwi do wciągania osobistych spraw EM
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!