żeniec napisał(a): No i gitara Bert - zadajesz
No dobra, nie mam nic porządnego, pracowałem nad jedną ale mi się nie spina. Więc będzie zagadka wyjęta z pewnej starej powieści SF, przerobiona na nasze potrzeby.
Pewien kosmo... ten, astronauta budzi się ze snu kriogenicznego (czy jak to się zwie) w swoim "bloku". Czyli takim samowystarczalnym pomieszczeniu, bez okien. Czuje grawitację, ale nie ma połączenia z zewnątrz, coś nawaliło i już. Być może jest jeszcze na stacji kosmicznej i to co czuje to siła odśrodkowa. Być może wylądował już na planecie. Ma do dyspozycji dwa przyciski, jeden jest "Lądowanie" (który odłącza jego blok mieszkalny, startuje rakiety hamujące i tak dalej). Drugi przycisk jest "Habitacja", która buduje kopułę wokół bloku mieszkalnego ze sztuczną atmosferą i tak dalej. Nie może się pomylić, gdyż otworzenie habitacji w kosmosie zniszczyłoby stację, a włączenie lądowania na planecie uniemożliwiłoby mu habitację.
Zadanie polega więc na tym, żeby wykryć, czy nasz dzielny, niech będzie, taikonauta jest jeszcze w kosmosie czy na już planecie. Z powodów, które nie chce mi się konstruować, nie może wykorzystywać podłogi swojego bloku mieszkalnego. Aby ułatwić nieco rozwiązanie podam, że do dyspozycji ma jeden "przedmiot", niech to będzie niewielka kulka gumy do żucia (nie, nadal nie może jej toczyć po podłodze, podłoga jest kratownicą, po prostu nie można i już). Jaki eksperyment należy przeprowadzić, żeby stwierdzić, który z przycisków nacisnąć?
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!